Karl Nelson, orgelbyggare Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter 50 års väntan: Varnhem får unik orgel

Publicerad

Efter ett halvt sekels väntan ska nu Varnhems klosterkyrka få en riktig läktarorgel – och det blir en unik orgel. Orgelbyggarna ska nämligen återskapa den orgel som Magnus Gabriel de la Gardie lät bygga på 1600-talet.

– Vi använder de gamla piporna och smälter ner. Det är en teknik som använts i 500 år, säger orgelbyggaren Karl Nelsson.

Den nya orgeln byggs alltså delvis upp av återanvänt material. 1965 förstördes den dåvarande orgeln i en brand och ersattes av en orgel som tidigt ansågs undermålig. Orgeln som nu byggs blir unik.

– Den här kyrkan har länge längtat efter en fin orgel, säger kyrkomusiker Jennifer Lidgren.

Kyrkomusiker Jennifer Lidgren ser fram emot att den orgel återskapas som Magnus Gabriel de la Gardie (infälld) lät bygga. Foto: SVT/TT

Bygden har engagerats i orgelfrågan i ett halvsekel. Förre kyrkomusikern Bo Ramviken startade en insamling som pågick länge, men de pengarna användes till en kororgel istället. Nu får den lilla församlingen stöd till orgelbygget. Projektet beräknas kosta totalt 7 miljoner kronor. Det finansieras av pastoratet, en privat stiftelse, andra privatpersoner och det pågår även en insamling.

Om några år ska bygget vara klart.

– Det är sällan som en orgelbyggare får uttrycka sig på en sådan ”duk” som den här kyrkans akustik är, säger Karl Nelson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.