Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars-Olof Axelsson, initiativtagare till de konstgjorda torskreven som nu placeras ut i Byfjorden. Men uppförsbacken har varit brant. Foto: Richard Veldre

Efter avslagen – nu stöder myndigheterna torskreven i Byfjorden

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Olof Axelsson fick nej från myndigheterna när han presenterade sin idé. Sex år senare har han fått dem att ändra sig. Nu ska drygt 60 konstgjorda rev placeras på botten i Byfjorden för att torsken ska komma tillbaka.

Det var för sex år sedan som Lars-Olof Axelsson åkte förbi hamnen i Uddevalla och såg de ihåliga betonblocken. Där och då föddes idén till att sänka ner konstgjorda betongrev på botten för att torsken skulle kunna återvända till Byfjorden.

Fick tummen ner

Men myndigheterna ställde sig först iskalla till idén. Både Havs- och vattenmyndigheten samt länsstyrelsen gav tummen ner till projektet. Anledningen var att man inte kunde vara säker på att reven skulle vara till nytta för torsken.

Trots bakslagen valde Lars-Olof Axelsson att placera ut några konstgjorda rev på botten – och förra året kunde han presentera ett resultat.

– Naturen är ju så självklar. Den utreder inte och den bordlägger inte beslut. Känner den att det är bra betingelser, då sätter den igång och producerar barn, säger han.

Får stöd av tre myndigheter

Och nu har myndigheterna hoppat på tåget. Länsstyrelsen, Hav, men också Sjöfartsverket hjälper till att placera ut drygt 60 konstgjorda rev på Byfjorden för att torsken ska kunna återvända.

– Vi vill alla att torsken ska återvända för torsken är reglerande för hela ekosystemet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer