Ingemar Andersson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten Foto: Havs- och vattenmyndigheten / arkiv

Havs- och vattenmyndigheten har försökt avstyra torskprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har yttrat sig till Länsstyrelsen som handlagt ärendet med betongrev i Byfjorden. Hade HaV fått bestämma hade det inte blivit av.

– Vi tillstyrkte inte detta då vi bedömde att det inte fanns tillräckligt med underlag för att ta ställning till om det var en lämplig åtgärd, säger Ingemar Andersson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Som argument för myndighetens tveksamma inställning nämner Ingemar Andersson bland annat att rev som dessa fungerar som magneter för vissa arter, de drar till sig exempelvis stor torsk vilket innebär att de också är lätta att fångas.

– Området måste fredas från mänskligt fiske om det ska fungera ur ett förvaltningsperspektiv, säger Ingemar Andersson.

Fiskeförbud inte aktuellt

Även om det råder fiskeförbud på kolja, torsk och bleka i det berörda området i Byfjorden så kan dessa skyddade arter lätt följa med som bifångst, menar HaV, vid det fiske som är tillåtet: burar, tinor och krokredskap.

Varför lägger då inte HaV ett fiskeförbud här?

– Det gör man inte bara så där, det är en stor process, det krävs analys och är ett stort ingrepp. Jag tycker Länsstyrelsen borde sett detta ur ett större perspektiv, säger Ingemar Andersson vid HaV.

Men hjälper detta projekt att snabbt få tillbaka torsken?

– Nej, det kan vara tvärtom, den fisk som finns blir lättare att fånga.

I syfte att skydda lokalt lekande torsk har HaV redan infört ett fiskefritt område i närheten.

– Vi ansåg därför att det var olämpligt att placera reven där. Dessutom är vi tveksamma till vilken nytta det kan få för torsken då vi inte har indikationer på att det är brist på revmiljöer som är problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.