Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter bromsade provtagningen – coronatester flygs till Tyskland och Danmark Foto: TT/SVT

Efter bromsade provtagningen – coronatester flygs till Tyskland och Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i den ökade smittspridningen blev trycket på coronatestningen för hårt. Nu vill regionen öka kapaciteten för PCR-test med 20 000 prover i veckan. Planen: Provrören ska flygas till labb i Tyskland och Danmark.

Det var i går som regionen meddelade att antalet PCR-tester, alltså de som kan upptäcka en pågående infektion av covid-19, ska dras ner. Åtminstone under denna veckan. Detta efter ett ökat tryck på både labb och vårdcentraler. Avsikten med minskningen är framför allt att hålla nere svarstiderna.

– Korta svarstider är så pass viktigt eftersom de hjälper tilll att ändra människors beteenden. Det ska inte dröja för länge innan man vet, säger Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning.

Men nu finns det alltså hopp utanför Sveriges gränser. Målet är att de drygt 25 000 prover som tas per vecka i regionen, ska kunna öka till 45 000.

Starta klippet och hör Jan Kilhamn berätta om hur det ska gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet