Busschefen Benny Hast säger att raketbeskjutningen är en ny situation för bussförarna. Foto: TT/ Privat

Bussbolaget ser allvarligt på raketattacken

Uppdaterad
Publicerad

Igår eftermiddag attackerades en dragspelsbuss med raketer och smällare i Angered i Göteborg, och bussföraren är i chock efter händelsen. – Ibland kan det vara pojkstreck, men det här är ju allvarligare saker, säger Benny Hast, områdeschef på bussbolaget Keolis.

Det var vid hållplatsen Körvelgatan i Angered i Göteborg som en buss igår attackerades med raketer och smällare vid 16-tiden.

– När bussen kom till hållplatsen och dörrarna öppnades sköts raketer och smällare in i bussen, säger Benny Hast, områdeschef på bussbolaget Keolis.

Bussförare i chock

Bussföraren tvingades under beskjutningen att stänga dörrarna till bussen, och körde vidare till nästa hållplats där han stannade och fick vädra ut den rökfyllda bussen.

Där kontaktade bussföraren också trafikledningen på bussbolaget, som tog beslutet att stänga av busstrafiken på fem hållplatser, för att inte fler bussar skulle beskjutas.

– Vi hade trafiken avstängd i drygt en timme, tills vi tillsammans med polisen kunde konstatera att det lugnat ner sig.

Ingen skadades i samband med händelsen, men bussföraren ska enligt Benny Hast vara upprörd och chockad efter händelsen.

Två händelser på kort tid

Och bussattacken i Angered är den andra likande händelsen på kort tid.  På nyårsnatten tände ungdomar fyrverkeripjäser inne i en Gul Express i Torslanda enligt GT.  Och Benny Hast säger att raketbeskjutningen är en ny verklighet för bussförarna.

– Innan dess har det inte förekommit, det här är en ny situation för oss och vi ser allvarligt på de här händelserna.

”Stenkastning och äggkastning vanligt”

Enligt Benny Hast är det svårt att skydda sig helt från den här typen av händelser, men en tillfällig lösning är att stänga av trafiken på sträckor när bussar utsätts för raketer eller stenkastning. Bussförarna utbildas också för att klara av den här typen av situationer.

– Det är ju inte bara raketer man skjuter in, det är ju stenkastning och äggkastning också. Under utbildningen har vi inslag hur vi ska klara av sådana här situationer, hur man ska sätta sig själv och passagerarna i säkerhet och inte trigga situationen på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.