Efter explosionen mot en läkarmottagning i centrala Göteborg inför ett regionalt skyddsombud nu skyddsstopp för verksamheten. Foto: Erika Arnadottir/SVT

Efter explosion mot läkarmottagning i Göteborg – facket inför skyddsstopp

Uppdaterad
Publicerad

I början av november inträffade en explosion på en läkarmottagning i centrala Göteborg. Nu stoppar fackförbundet Kommunal allt arbete på mottagningen med motiveringen att det finns ”risk för skada gällande liv och hälsa”.

Det var onsdagen den 11 november som en kraftig explosion inträffade på en läkarmottagning på första Långgatan i Göteborg. Flera glasrutor krossades och två personer skadades, en kvinna i 40-årsåldern lindrigt och en kvinna i 85-årsåldern allvarligt.

På grund av oro från personalen har nu ett regionalt skyddsombud på fackförbundet Kommunal infört skyddsstopp på mottagningen, vilket innebär att allt arbete knutet till mottagningen stoppas, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

– Vi har inte lyckats nå någon enighet med arbetsgivaren och väntar nu på en oberoende prövning från Arbetsmiljöverkets sida. För Kommunals del handlar det om att personalen ska må bra, säger Sara Wingård till Siren.

”Hotbilden kvarstår”

Detonationen var den andra på mottagningen sedan augusti och enligt skyddsombudet har mottagningen under en längre tid levt under ett stort hot utifrån. Trots det hade ingen i personalen informerats om hotbilden vid tidpunkten för explosionen och enligt skyddsombudet har personalen inte heller erbjudits någon krishantering.

Efter explosionen stoppades allt arbete på mottagningen och verksamheten planerar nu att öppna i nya lokaler. Men på grund av en kvarstående hotbild avbryter skyddsstoppet allt arbete även där.

”Hotbilden har i dagsläget inte ändrat sig utan kvarstår. Risken kvarstår att personal skadas fysiskt och/eller psykiskt på arbetsplatsen”, står det i dokumenten som skyddsombudet skickat till Arbetsmiljöverket.

Skyddsstoppet gäller från den fjärde december fram till dess att faran är över eller till dess att Arbetsmiljöverket fattat beslut i ärendet.

I klippet nedan beskriver SVT:s reporter Oscar Barragan läget vid platsen efter explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.