Två personer fick föras till sjukhus efter explosionen i en läkarmottagning på Första långgatan på onsdagen. Foto: Erika Arnadottir/SVT

Kraftig smäll på Första långgatan – explosion i fastighet

Uppdaterad
Publicerad

En 85-årig kvinna är allvarligt skadad efter en explosion på en läkarmottagning på Första långgatan i Göteborg. En kvinna i 40-årsåldern är lindrigt skadad. Polisen kallar händelsen försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse och söker nu efter en misstänkt gärningsman.

Larmet kom till räddningstjänsten strax efter klockan 11 på onsdagsförmiddagen.

Polisen uppger att det har varit en kraftig smäll. Flera rutor i en fastighet på Första långgatan är trasiga och det ligger glassplitter på gatan.

– Explosionen har skett på tredje våningen i fastigheten. Det som finns i fastigheten är en läkarmottagning, sa Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Två skadade

Enligt SOS Alarm är två personer skadade och har förts till sjukhus. Senare under eftermiddagen meddelar Sahlgrenskas pressjour att de skadade är två kvinnor, en i 85-årsåldern som är allvarligt skadad och en i 40-årsåldern som är lindrigt skadad.

– Det handlar om två patienter, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Under måndagsmorgonen meddelade Sahlgrenska universitetssjukhuset att tillståndet för den äldre kvinnan är fortsatt allvarligt ”men stabilt”.

Peter Adlersson säger också att det finns uppgifter om att explosionen ska ha skett inne på en toalett.

Var det mycket folk på platsen när explosionen skedde?

– Det finns inga uppgifter om hur mycket folk som befunnits i lokalen eller utanför. Men det är ett område där mycket folk rör sig, säger Anna Göransson.

– Det finns inga skador på angränsande verksamheter.

Foto: Erika Arnadottir/SVT

Oklart vad som exploderat

I samband med explosionen spärrades ett stort område mellan Järntorget och Masthuggstorget av. Cirka en och en halv timme senare hade avspärrningarna hävts och bil- och spårvagnstrafiken kunde börja rulla som vanligt igen.

Polis och räddningspersonal befinner sig fortsatt på platsen och Nationella bombskyddet har kallats in för att ta reda på vad som orsakat explosionen. En förundersökning om bland annat försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

– Vi söker efter en man som ska ha varit synlig inne på kliniken och som eventuellt skulle kunna vara gärningsmannen. I nuläget har vi ingen gripen, säger Thomas Fuxborg.

För mindre än en månad sedan var det en annan explosion vid entrén till samma byggnad. Polisen vill inte säga om det finns något samband.

– Vi vet inte det än, men vi tittar naturligtvis på om det finns en koppling, säger Anna Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.