Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera skadades svårt i den explosion som inträffade i flerfamiljshuset i Annedal i Göteborg. Här får du en sammanfattning av vad vi vet så här långt. Foto: SVT

Efter explosionen i Annedal: Måste riva varje lägenhet för sig

Uppdaterad
Publicerad

De värst drabbade lägenheterna är totalförstörda. Förödelsen efter den dramatiska explosionen och de efterföljande bränderna i Annedal i Göteborg i slutet på september är stor.

– Man kommer att behöva riva varje lägenhet för sig, göra soprent, säger Mikael Forsman som arbetsleder saneringen till Hem & Hyra.

Explosionen i hyreshuset på Övre Husargatan i Göteborg ledde till att 140 hushåll i sju trappuppgångar tvingades evakuera. Många har kunnat flytta tillbaka men för boende i 60 lägenheter är läget annorlunda.

– Den värst drabbade uppgången är totalförstörd, ända från botten och hela vägen upp. Det är helt svart i varenda lägenhet. Där finns inget lösöre att ta vara på överhuvudtaget, bedömer Mikael Forsman.

Ingen lägenhetsbrand

Ändå har det inte brunnit i någon lägenhet, utan bara i affärslokalerna i gatuplanet. Däremot har sotet orsakat stora skador. Därför kommer saneringsfirman att behöva riva varje lägenhet för sig.

Man har kunnat konstatera att stommen till huset klarat sig, liksom själva husgrunden.

Hur lång tid det kan ta innan de boende kan flytta tillbaka i den värst drabbade trappuppgången vågar Mikael Forsman bara gissa.

– Men jag kan inte tänka mig att någon kan flytta in där det närmaste året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet