Åklagare Maria Thorell har avslutat förundersökningen. Foto: TT/SVT

Misstänkte köpte butan- och propangas före explosionen i Annedal

Uppdaterad
Publicerad

Dagarna före den kraftiga explosionen i Annedal i september förra året köpte den misstänkte bombmannen Mark Lorentzon butan- och propangas, tändare och tändstickor samt dunkar med bensin. Det uppger kammaråklagare Maria Thorell som nu avslutar förundersökningen.

På fredagen beslutade kammaråklagare Maria Thorell att avsluta förundersökningen om explosionen på Övre Husargatan i Göteborg den 28 september förra året. Den misstänkte mannen hittades död i Göta älv några dagar efter explosionen, innan han kunde höras. Inget tyder på att någon mer varit involverad.

När mannen hittades var han häktad i sin frånvaro av Göteborgs tingsrätt, som på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Efter dödsfallet avskrevs misstankarna.

Av det pressmeddelande som åklagarmyndigheten skickat ut framgår att den man som misstänktes ha orsakat den stora förödelsen i centrala Göteborg inte bara hade iakttagits strax efter att han lämnat huset och haft tillgång till det utrymme där explosionen skedde, utan också dagarna före explosionen köpt både butan- och propangas, dunkar med bensin och tändare.

Bensin på skorna

Utredningen visade dessutom att mannen haft bensin på sina skor och att det i en telefon som han använt gjorts sökningar på ord som butan, propan och explosivt i kombination.

– Omfattande utredningsåtgärder har vidtagits och dessa har inte lett fram till att någon annan kunnat misstänkas för brott. Ytterligare utredning kan inte förväntas ändra på detta. Därför har förundersökningen nu avslutats, säger Maria Thorell.

En kvinna omkom vid explosionen. Hon avled efter en tid på sjukhus. Minst 15 personer fördes till sjukhus för vård i samband med händelsen. De materiella skadorna på fastigheten blev mycket omfattande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.