Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trodde först att han var ett av offren – hör pappan och brodern till den huvudmisstänkte berätta varför de inte tror att Mark Lorentzon kan ha orsakat explosionen i Annedal. Foto: SVT / Privat

Mark Lorentzons pappa och halvbror efter explosionen: ”Människor har velat hoppa på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av Mark Lorentzon som bombman stämmer inte. Det menar pappan och halvbrodern till den man som misstänks ligga bakom explosionen i Annedal i Göteborg. Nu ger familjen sin bild av Lorentzon, och berättar om vad de fått utstå efter händelsen.

– Än så länge är han inte dömd, ändå kan folk smutskasta honom, säger brodern till SVT Nyheter.

”Så många konstiga människor som vill hoppa på oss” – i klippet berättar pappan och halvbrodern om tiden efter explosionen.

Pappan tar emot i sin lägenhet i Göteborg, det har nu gått mer än två månader sedan explosionen.

Hans bild av sonen Mark: en skeppsmäklare boende i våning med takpool i centrala Oslo. Att den huvudmisstänkte för explosionen i Annedal faktiskt arbetat som skeppsmäklare har dock inte kunnat bekräftas.

Vågade inte gå ut med annons

Det har nu gått flera decennier sedan Norge-åren, och det är över 15 år sedan pappan sist hade kontakt med Mark Lorentzon.

Den 28 september 2021 inträffade en kraftig explosion på Övre Husargatan i Göteborg. Hundratals personer fick sina bostäder förstörda, flera skadades och en kvinna avled senare.

I över en vecka jagades 55-årige Mark Lorentzon. Den 6 oktober hittades han död.

Familjen berättar att man haft en begravningsceremoni. Kvarlevorna från Mark Lorentzon är fortfarande kvar på begravningsbyrå. Inför ceremonin vågade familjen inte sätta ut en begravningsannons av rädsla för reaktioner.  

– Människor har ringt hem till oss och till mitt jobb, säger halvbrodern.

Tror inte att Mark Lorentzon kan ha gjort det

Polisens utredning av fallet pågår fortfarande. Gällande skuldfrågan hoppas både pappan och halvbrodern att utredningen ska visa att Lorentzon-spåret varit fel.

– Okej om det finns bevis, då kan man acceptera. Annars kan man inte acceptera det, säger pappan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa tidslinjen över Mark Lorentzons liv – med start på 1990-talet. Foto: Texturfabrik / TT / Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet