Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kriminalinspektör Anders Jonasson berätta om utredningsläget mot den misstänkte för explosionen i Göteborg. Foto: SVT

Explosionen i Annedal kan ha startats med brandfarliga vätskor

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer polisens slutsatser, men ännu vill man inte säga någonting om hur explosionen på Övre Husargatan i Göteborg startades.

Däremot står det klart att polisen tidigt varit inne på att Mark Lorentzon orsakat explosionen ”med hjälp av brandfarliga vätskor eller på annat sätt”. Det framgår av den nordiska arresteringsorder som gjordes dagar efter händelsen, vilken SVT Nyheter har tagit del av.

Inom kort väntas polisen presentera slutsatserna i sin utredning kring explosionen i Annedal i slutet av september. Huvudmisstänkt är fortfarande den 55-årige Mark Lorentzon, som hittades död i vattnet vid stenpiren i Göteborg en dryg vecka efter händelsen.

Över två månader senare väntar polisen fortfarande på vissa analyser från Nationellt forensiskt centrum (NFC) och Rättsmedicinalverket. Utredaren Anders Jonasson hoppas att de ska bli klara de närmaste veckorna.

– Det finns i nuläget inget i utredningen som tyder på att någon annan är inblandad, säger Jonasson om frågan kring misstanken mot Mark Lorentzon.

Åklagaren återigen inkopplad

Efter att den misstänkte hittades död lades förundersökningen ner och utredningen togs över av polis. Men för några veckor sedan blev åklagare Maria Thorell inkopplad på nytt. 

Enligt Anders Jonasson var anledningen ”vissa utredningstekniska åtgärder i utlandet”. 

Polisintresse för Lorentzons tillgång till bensin

Polisen har ännu inte velat gå ut med vad explosionen orsakades av. Men SVT har tagit del av den nordiska arresteringsorder som utfärdades i samband med att Lorentzon blev internationellt efterlyst.

I den framgår att polisen tror att 55-åringen orsakat explosionen med hjälp av “brandfarliga vätskor”. 

Vänner till Mark Lorentzon berättar för SVT att polisen i förhör ska ha visat särskilt intresse sig för om Mark Lorentzon haft tillgång till dunkar med bensin eller andra brandfarliga vätskor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa tidslinjen över Mark Lorentzons liv – med start på 1990-talet. Foto: Texturfabrik / TT / Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet