Anton Svendsen, ansvarig utgivare SVT Nyheter Väst och Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT.se. Foto: SVT

Därför namnpublicerar vi Mark Lorentzon

Uppdaterad
Publicerad

Nu publicerar vi ett reportage där vi ger en djupare bild av den man som misstänks ligga bakom sprängningen av fastigheten på Övre husargatan i Göteborg. 16 människor fick föras till sjukhus, en kvinna avled och många människor förlorade sina hem.

Det är en av de största nyhetshändelserna i Göteborg under de senaste åren. Mark Lorentzon själv hittades död i Göteborgs hamn kort efter händelsen.

Polisen har ännu inte presenterat sin utredning av fallet, men säger till SVT att: ”Det finns i nuläget inget i utredningen som tyder på att någon annan är inblandad”.

Explosion i Annedal i Göteborg

Pappan och brodern om tvivlet

Mark Lorentzons pappa och bror berättar i vår publicering om tvivlet, sorgen och tiden efter dådet och sonen/broderns bortgång.

Initialt så avstod vi på SVT från namn och bildpublicering. Vi visste inte om han var i livet eller inte, vi visste inte hur bevisen mot honom såg ut, vilken vändning utredningen skulle ta och vi tog hänsyn till hur en namnpublicering eventuellt kunde påverka nära släktingar till honom.

”Bra, djup och delvis okänd bild”

Nu vet vi mer. Vi har vi intervjuat både hans far och bror, vi har träffat hans mamma och ytterligare en släkting.

Dessutom har vi intervjuat en mycket nära vän till honom.

Vi har efter detta landat i att publicera namn och bild på Mark Lorenzon. Detta för att kunna ge en bra, djup och delvis okänd bild av honom med flera nya detaljer, som gör att vår publik får mer kunskap om denna tragiska händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet