Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera skadades svårt i den explosion som inträffade i flerfamiljshuset i Annedal i Göteborg. Här får du en sammanfattning av vad vi vet så här långt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Explosionen i Göteborg: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 55-årsåldern som misstänks ligga bakom explosionen i ett hyreshus i Annedal i Göteborg hittades död 6 oktober. 16 personer fick föras till sjukhus till följd av explosionen och flera hundra personer har tillfälligt blivit utan bostad.

Den 15 oktober konstaterades en kvinna ha avlidit till följd av skadorna av explosionen.

Detta vet vi om vad som inträffat.

Tisdag 28 september

 • Explosionen inträffade strax före 05 i ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg och orsakade bränder i tre trapphus. Hundratals personer evakuerades.
 • I över tre timmar jobbade räddningstjänsten med att få kontroll på branden, den kraftiga rökutvecklingen och att få byggnaden utrymd.
 • Totalt fick 16 personer föras till sjukhus. Fyra personer bedömdes vara allvarligt skadade och fick intensivvård. Bland de lindrigt skadade finns ett barn i tioårsåldern. En av de skadade är en brandman som deltagit vid släckningsarbetet.
 • Huruvida explosionen ska ha inträffat i eller utanför huset är oklart eftersom de stora skadorna på byggnaden gör det svårt att avgöra. Polisens tekniska utredning kommer att få besvara den frågan. Enligt polisen finns ingen känd hotbild mot någon som bor i byggnaden.
 • Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg höll under tisdagen en presskonferens där statsministern bland annat sa att ”Göteborg ska känna att man har hela landets stöd”.
 • En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse är upprättades och polisen inledde en så kallad särskild händelse.

Onsdag 29 september

 • På onsdagen hade tillståndet för de fyra iva-vårdade personerna förbättrats så pass att de kunde lämna avdelningen.
 • Byggnaden har visat sig ha omfattande skador i form av sprickor i väggar och tak, väggar som har rasat och hisschakt som som står helt öppna.
 • Brandmannen Johan Laurén bor i huset som utsattes för explosionen och han hade stor betydelse för att inte fler skadades, och har därför hyllats som hjälte.
 • Många har också snabbt varit på plats för att hjälpa de drabbade och på olika sätt ställa upp för de boende i flerfamiljshuset.

Torsdag 30 september

 • Polisen utreder om ett vräkningsärende kan ligga bakom explosionen och söker efter en man i 55-årsåldern. Samma dag som explosionen inträffade planerade Kronofogden en avhysning mot mannens anhörige. Mannen har tidigare försökt stoppa vräkningen. Mannen anhålls i sin frånvaro.
 • På torsdagseftermiddagen utrymdes en vårdcentral i Olivedal i Göteborg efter uppgifter om bombhot, först trodde polisen att det kunde finnas kopplingar till tisdagens dåd. Detta dementerades senare.
 • Polisens insatsstyrka slog till på flera adresser i Göteborg i jakten den misstänkte mannen. Den ena lägenheten man gick in i tillhörde en vän till den misstänkte. Mannen fanns dock inte i bostaden och efteråt meddelade polisens presstalesman att sökandet efter mannen fortsätter i flera dagar.

Måndag 4 oktober

 • Åklagare Maria Thorell begär att den misstänkte mannen ska häktas. I häktningsframställan skriver åklagaren att den misstänkte: ”Genom förfarandet försökt döda boende på adressen.” Samt att han visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”.
 • Senare under eftermiddagen meddelade Göteborgs tingsrätt att de går på åklagarens linje och häktar den misstänkte i sin utevaro. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse och kan nu efterlysas internationellt.

Onsdag 6 oktober

 • Den man i 55-årsåldern som misstänks för explosionen i Annedal i Göteborg är död. Han hittades i vattnet vid Stenpiren i centrala Göteborg på onsdagsförmiddagen.
 • – Förundersökningen mot den misstänkte mannen kommer läggas ner, men förundersökningen i övrigt kommer fortsätta för att fastställa orsaken till explosionen och utreda om det finns andra gärningsmän, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Fredag 15 oktober

 • Den kvinna som skadades svårt vid explosionen avled under fredagsmorgonen, meddelar polisen. Därmed gäller förundersökningen nu inte bara grov allmänfarlig ödeläggelse utan också mord.

Måndag 20 december

Måndag 31 januari

 • Polisen meddelar att deras brottsplatsundersökning visar att motorbensin är en del av förklaringen till sprängningen på Övre husargatan.

Här kan du ta del av alla våra publiceringar som handlar om explosionen i Annedal i Göteborg.

Vet du mer om explosionen i Göteborg? Har du egna bilder eller filmer från händelsen? Kontakta oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet