Lars Gunnar mötte kolsvart rökvägg – hjälpte pojke från balkong

Uppdaterad
Publicerad

Lars Gunnar Wolmesjö vaknade av ett ”fruktansvärt oljud” i huset. När han öppnade dörren till trapphuset möttes han av en tjock rökvägg.

– Det gick inte, jag fick stänga med en gång – det var kolsvart, säger han till SVT Nyheter.

Ett stort antal personer skadades i samband med en explosion vid ett flerfamiljshus i centrala Göteborg på tisdagsmorgonen.

Lars Gunnar Wolmesjö, 64, bor i huset och vaknade med ett ryck.

Explosion i Annedal i Göteborg

– Det lät som om det ramlade omkull en jättestor bokhylla i en lägenhet ovanför mig, så det kanske inte var den egentliga explosionen, berättar han och fortsätter:

– Det kan kan ha varit någon form av sekundäreffekt för sedan spreds röken upp och jag hörde att dörrar hade tryckts in.

”Hällde upp en hink med vatten”

Han såg inga lågor men förstod att han inte kunde stanna i lägenheten.

– Jag kom på fötter, tittade ut och kände att det luktade brandrök. Jag hällde upp en hink med vatten av någon anledning, säger Lars Gunnar, som snart styrde stegen mot ytterdörren. Men där tog det stopp.

I trapphuset möttes han av tät, mörk rök. Han tog sig ut via altanen i stället. På gården var det redan fullt med människor.

– Det var massa folk på balkongerna ovanför mig. En brandman sa att de skulle stanna på balkongerna och inte hoppa. Folk var rädda, det vällde ut en massa rök från en lägenhet.

Lars Gunnar hjälpte några att ta sig ner till marken.

– De hoppade från ovanför mig, det var en som slog sig lite grand. Jag hjälpte honom ner, men han slog sig ändå. Jag hjälpte ner en liten pojke den vägen också, hans pappa höll honom i armarna och jag tog honom i benen.

Osäker på nästa steg

Lars Gunnar säger att han trots omständigheterna mår bra, men att han inte är säker på vad han ska ta sig till.

– Jag är bara lite förvirrad över vad jag ska göra nu. Kan jag lämna min lägenhet? Brandmännen är antagligen där, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet