En explosion inträffade i centrala Göteborg under tisdagsmorgonen – med stort pådrag från polis, räddningstjänst och ambulans som följd. Foto: Tomas Singer/Rebecka Adin

Explosion och flera bränder i bostadshus i Göteborg – 16 till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Boende är chockade och omskakade. Fyra personer vårdas med allvarliga skador efter explosionen vid ett bostadshus i centrala Göteborg. Totalt 16 personer fördes till sjukhus.

Enligt polisen finns inget som tyder på att explosionen har ”naturliga orsaker”.

Räddningstjänsten är på tisdagskvällen fortfarande kvar på platsen – och boende i 140 lägenheter tvingas nu tillbringa natten på hotell.

Både boende och räddningstjänst vittnar om kaotiska scener i flerfamiljshuset i Annedal.

Explosionen vid 05-tiden på tisdagsmorgonen orsakade bränder i tre trapphus, och hundratals personer evakuerades. Flera hoppade också ut från fönster och firade ner sig på innergården.

Lars Gunnar Wolmesjö vaknade av ett ”fruktansvärt oljud” i huset. Han lyckades hjälpa några att ta sig ner till marken.

– De hoppade från ovanför mig, det var en som slog sig lite grand. Jag hjälpte honom ner, men han slog sig ändå. Jag hjälpte ner en liten pojke den vägen också, hans pappa höll honom i armarna och jag tog honom i benen, säger han.

– Det såg ut som att hela huset var sönderbombat, säger SVT:s reporter Magnus Dennert, om det han såg när han kom till platsen.

Hör vittnet Lars: ”Två brandmän bar ner mig på gården”

”Porten helt utbränd”

Räddningstjänsten i Storgöteborg var under morgonen och förmiddagen på plats med runt 50 personer. Under eftermiddagen fick räddningstjänsten kontroll på branden, men sent på eftermiddagen är polis och räddningstjänst ändå kvar.

Brandslangar ligger utrullade över gatan och ett par brandslangar är fortfarande indragna i fastigheten.

– Det syns inte längre någon rök. Men lägenheter och balkonger är skadade och porten till fastigheten är helt utbränd, säger Magnus Dennert vid 17-tiden.

Hör Lars Gunnar Wolmesjö som vaknade av ett ”fruktansvärt oljud” i huset.

Fyra allvarligt skadade

Totalt har 16 personer förts till sjukhus. Fyra personer är under onsdagsmorgonen alltjämt allvarligt skadade, uppger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg. Flera av de lindrigt skadade har under dagen kunnat lämna sjukhuset. Bland de lindrigt skadade finns ett barn i tioårsåldern. En av de skadade är en brandman som deltagit vid släckningsarbetet.

Boende tvingas bo på hotell

Enligt fastighetsbolaget påverkas boende i 140 lägenheter, och de kommer inte att kunna komma in i sina lägenheter i dag – de erbjuds i stället att tillbringa natten på hotell om de inte själva hittar en annan lösning. Flera av lägenheterna väntas ta månader att sanera.

– De drabbade har undrat hur de ska bo i natt och när de kan komma in i sina lägenheter igen. Många verkar ha varit chockade och tagna efter dagen, säger Magnus Dennert.

Hör Boris Damljanovic som vaknade av röklukten från explosionen:

Polisen: Förmodligen något som placerats ut

Vid en presskonferens på förmiddagen meddelade polisen att man tror att explosionen inte har berott på ”naturliga orsaker”.

Är det något som placerats ut?

– Det återstår att se, men förmodligen ja, säger presstalesperson Thomas Fuxborg.

Uppgifterna från räddningstjänsten om huruvida explosionen inträffat i huset eller utanför har under dagen varit motstridiga. Skadornas omfattning har gjort det svårt att bedöma platsen för explosionen och enligt räddningstjänsten får polisens tekniska undersökning visa var explosionen inträffade. Inte heller polisen vill i nuläget gå in på var explosionen inträffade.

– Det får den tekniska undersökningen visa, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson och säger att man nu jobbar med att ta in vittnesuppgifter och hämta in övervakningsfilm. Den tekniska undersökningen ska inledas när släckningsarbetet är klart.

Finns det någon hotbild mot någon i huset?

– Ingen som jag känner till.

En stor explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Flera personer har förts till sjukhus efter explosionen. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Särskild händelse inledd

En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse är upprättad och polisen har inlett en så kallad särskild händelse och meddelar att trafik och kollektivtrafik i området påverkas.

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till vast@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.