Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar åklagare Maria Thorell om häktningsförhandlingen och målet. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mannen som misstänkts för explosionen i Göteborg häktas

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för explosionen i Annedal i Göteborg häktades på måndageftermiddagen i sin utevaro. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse och kan nu efterlysas internationellt.

– Flera boenden har löpt risk att dödas av explosionen, säger åklagaren Maria Thorell.

I häktningsframställan skriver åklagaren att den misstänkte: ”Genom förfarandet försökt döda boende på adressen.” Samt att han visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar, men efteråt meddelade Göteborgs tingsrätt att man går på åklagarens linje. Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Att mannen nu häktats innebär att han kan efterlysas internationellt. Det innebär dock inte nödvändigtvis att han befinner sig utomlands.

– Jag vill inte uttala mig om det eftersom det gör det svårare för oss att hitta honom. Om han vet var vi letar blir det svårare för oss att hitta honom, säger åklagare Maria Thorell.

Advokat vill inte kommentera kontakt

Mannens försvarsadvokat, Svend B Christiansen, vill inte kommentera om han har haft kontakt med den misstänkte eller inte.

– Det kan jag inte svara på, men jag kan ju konstatera att han numera är häktad i sin frånvaro, säger Christiansen till TT.

Hur ser ditt arbete ut nu, när din huvudman inte är här och går att prata med så lätt?

Det är inte så lätt, det är snarare åklagarens och polisens sak att utreda den misstanken som man nu har lagt fram, säger han

Spaningsarbete fortsätter

Samtidigt fortsätter det så kallade inre spaningsarbetet med full styrka. Mannens identitet har blivit känd också för en större allmänhet sedan hans namn och bild publicerats i en tidning. 

– I och med att han finns ute i media nu så ringer dom från i stort sett hela Sverige och har trott sig se den här personen, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Men något riktigt hett tips har ännu inte inkommit till polisen. Under natten till måndag kom det endast in ett par samtal från olika delar av landet. Inget av dem ledde till någon insats, annat än att uppgifterna kontrollerades.

Påstådda indikationer på att mannen flytt utomlands gör nu också att en internationell arresteringsorder ska utfärdas så snart han häktats i sin utevaro. 

I klippet får du en sammanfattning av vad vi vet så här långt om explosionen i Annedal i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera skadades svårt i den explosion som inträffade i flerfamiljshuset i Annedal i Göteborg. Här får du en sammanfattning av vad vi vet så här långt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet