Åklagaren om utredningen: Vill hålla så mycket som möjligt hemligt

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om explosionen i ett lägenhetshus i Annedal i Göteborg fortsätter med oförminskad kraft. Samtidigt pågår intensiva spekulationer kring den man som misstänks ligga bakom dådet.

– Normalt sett vill man hålla så mycket som möjligt hemligt i en utredning, säger åklagaren Maria Thorell.

Under helgen ska polisen sammanställa de uppgifter som hittills inkommit till utredningen, fortsätta brottsplatsundersökningen samt söka efter den efterlyste mannen.

– Vi kommer att arbeta brett. Nu finns det ett spår men vi utesluter inget i det här läget, säger åklagaren Maria Thorell.

Explosion i Annedal i Göteborg

De senaste dagarna har en mängd uppgifter framkommit om mannen i olika mediekanaler. Spekulationer och skriverier kring den misstänkte och utredningen riskerar att få en negativ inverkan, menar Thorell.

– Normalt sett vill man hålla så mycket som möjligt hemligt i en utredning. Särskilt innan man har hört den misstänkte, eftersom det kan påverka personen att lämna felaktiga uppgifter, säger hon.

Namnger inte den misstänkte

Den misstänkte mannen är anhållen i sin frånvaro och efterlyst. Att gripa honom har ”högsta prioritet”, men det finns inga planer på att gå ut med den misstänktes namn och bild i nuläget.

– Det krävs generellt väldigt mycket för att man ska gå ut med bild på någon som bara är misstänkt. Är det ett allvarligt brott finns det förstås starkare skäl att gå ut med bild, men det är en sista åtgärd och där är vi ännu inte, säger Maria Thorell.

Hon framhåller att det är av integritetsskäl och att en del av de som är misstänkta för brott är oskyldiga.

– Att då publicera namn är väldigt förödande för den personen.

”Har både exploderat och brunnit”

Den byggnad som utsattes för explosionen har ännu inte kunnat undersökas fullt ut av polisens tekniker. Det är svårt att ta sig in i delar av byggnaden och undersökningen kommer att fortsätta under helgen.

Maria Thorell är fåordig kring vilka eventuella fynd som gjorts. Hon vill inte heller kommentera vad man kunnat fastställa kring eventuella sprängmedel.

– Det vi kan säga är att det både har exploderat och brunnit i byggnaden, säger åklagaren.

Det finns uppgifter om att grannar misstänkt att mannen hanterat kemikalier innan det inträffade.

– Jag vet att det finns sådana uppgifter men jag vill inte kommentera vad vi sätter för värde i det, säger Maria Thorell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet