Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg höll på torsdagen en presskonferens efter avslutad husrannsakan mot en lägenhet i Annedal. Åklagare Maria Thorell berättar att ett hundratal vittnen har hörts. Foto: TT/Åklagarmyndigheten

Grannarnas snabba vittnesmål får beröm från åklagaren

Uppdaterad
Publicerad

Grannarnas agerande dagarna efter explosionen i stadsdelen Annedal i Göteborg har underlättat den pågående polisutredningen, enligt åklagare Maria Thorell.

– Många i området har hört av sig frivilligt till polisen, och det har gjort att det har krävts mindre dörrknackning än vanligt, säger hon.

Utredningen av den massiva explosionen på Övre Husargatan i centrala Göteborg fortsätter på fredagen, och polisen jagar fortsatt den man som är anhållen i sin frånvaro och efterlyst.

– Den här mannen är inte gripen och polisen arbetar med att försöka hitta honom, säger åklagare Maria Thorell på fredagsförmiddagen.

Brottsplatsundersökningen är ännu inte klar och det är fortfarande oklart vad det är som har orsakat explosionen. Hittills har ett hundratal vittnesförhör hållits, och ännu fler personer kommer att höras.

Mindre dörrknackning än vanligt

– Många i området har hört av sig frivilligt till polisen, och det har gjort att det har krävts färre dörrknackningar än vanligt. Det underlättar arbetet att folk hör av sig frivilligt, jämfört med ett område där det råder tystnadskultur, då jobbar man i uppförsbacke i utredningen, säger Maria Thorell.

Hon vill i nuläget inte säga något om bevisläget.

– Det finns sannolika skäl, den högra misstankegraden men exakt vad vi har vill jag inte berätta.

Kan mannen ha lämnat landet?

– Det vill jag inte svara på. Han är efterlyst, det betyder att om han kontrolleras någonstans så kommer han att upptäckas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera skadades svårt i den explosion som inträffade i flerfamiljshuset i Annedal i Göteborg. Här får du en sammanfattning av vad vi vet så här långt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer