Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göteborgspolisen håller presskonferens med anledning av explosionen som skedde under tisdagsmorgonen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppgifter: Vräkningsärende utreds – kan ligga bakom explosionen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder om ett vräkningsärende kan ligga bakom den kraftiga explosionen i centrala Göteborg. Polisen söker nu en man i 55-årsåldern, enligt uppgifter till SVT.

På torsdagen har en person anhållits i sin frånvaro, meddelar polis och åklagare.

– Utifrån det som är känt i utredningen finns det ingen koppling till gängkriminalitet, säger regionpolischef Klas Johansson.

Polisen utreder grov allmänfarlig ödeläggelse efter explosionen i Göteborg tidigt på tisdagsmorgonen. Huvudspåret i utredningen är just nu ett vräkningsärende, enligt uppgifter till SVT. En man i 55-årsåldern som bor i en lägenhet i fastigheten söks nu av polisen, enligt SVT:s uppgifter.

Samma dag som explosionen inträffade ska Kronofogden ha planerat en avhysning, enligt Göteborgs-Postens uppgifter.

En anhållen i sin frånvaro

En person har på torsdagen anhållits i sin frånvaro. Personen är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Polis och åklagare meddelar att man fortsätter att jobba brett med utredningen, men att det i nuläget alltså inte finns något som tyder på att händelsen har kopplingar till gängkriminalitet.

– Vi har en person som är på sannolika skäl misstänkt men det återstår jättemycket arbete. Brottsplatsundersökningen har vi påbörjat på riktigt i dag, säger polisens kommenderingschef Anders Börjesson på en pressträff utanför Polishuset i Göteborg.

– Vi har hela tiden arbetat utifrån att någon med berått mod placerat något i syfte att orsaka brand eller stor förödelse, men vi vet inte vad som har orsakat explosionen, säger Anders Börjesson.

Han berättar att polisen nu bland annat jobbar med att säkra bevisning och höra fler vittnen. Han är förtegen kring den person som nu är anhållen:

– Jag tänker inte kommentera någonting angående den person som är anhållen.

Intensiv jakt på den anhållne

Regionpolischef Klas Johansson säger till SVT Nyheter Väst att polisen är i gång och letar intensivt efter personen. Det är oklart var personen befinner sig och Klas Johansson vill inte kommentera om man ännu har haft någon kontakt med personen.

– Vi vill naturligtvis komma i kontakt med den här personen så att vi kan genomföra frihetsberövandet. Vi arbetar ganska brett utifrån de olika förutsättningar som finns för att få tag i en gärningsman.

Hur kom ni in på det här spåret?

– Det beror på ett grannlaga och genuint bra polisarbete. Det satte i gång direkt efter den här händelsen, säger Klas Johansson.

Till TT säger Anders Börjesson att man har en uppfattning om motiv, men att man inte vill gå in på det i nuläget.

Åklagare vill inte kommentera

SVT Nyheter har varit i kontakt med åklagare Maria Thorell, som har tagit över förundersökningen. Hon vill inte bekräfta spåret i utredningen och hänvisar till att hon kan ge kommentarer senare i eftermiddag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera skadades svårt i den explosion som inträffade i flerfamiljshuset i Annedal i Göteborg. Här får du en sammanfattning av vad vi vet så här långt. Foto: SVT

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet