Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen utreder i nuläget om explosionen i Göteborg var riktad mot en individ i huset, enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg. Stöttepelare har satts upp i entrén av räddningstjänsten. Foto: SVT/Josefin Marjomaa

Omfattande skador på byggnad efter explosionen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter den kraftiga explosion som inträffade i centrala Göteborg har polisens bombtekniker arbetat i byggnaden under onsdagen. En byggnad som visat sig ha omfattande skador.

– Det är sprickor i väggar och tak, väggar som har rasat och hisschakt som som står helt öppna, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Hundratals personer står utan hem efter den kraftiga explosionen i centrala Göteborg som orsakade skador och bränder i ett flerfamiljshus på tisdagen.

Det är fortfarande oklart vad som detonerat på platsen och vad som orsakade bränderna. Uppgifterna kring var explosionen inträffade, utanför, på gården eller inuti själva huset, är fortfarande motstridiga.

Enligt personer med insyn i ärendet som SVT Nyheter pratat med så är det mycket osannolikt att detonationen skedde utanför huset med tanke på skadorna på fastigheten.

”Det kunde gått betydligt värre”

Först under onsdagsmorgonen var räddningstjänsten klar på platsen och polisen kunde inleda sin undersökning av platsen, något som tidigare inte var möjligt på grund av släckningsarbetet.

– De har konstaterat att det är mer omfattande skador än vad man trodde innan. Det är sprickor i väggar och tak, väggar som har rasat och hisschakt som som står helt öppna, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

– Explosionen har varit väldigt väldigt kraftig så fler människor hade kunnat komma till skada. Det kunde gått betydligt värre, säger Fuxborg.

Polisen utreder hotbild

Polisen misstänker att det våldsamma händelseförloppet orsakats av att ett utplacerat föremål detonerat, men är utöver detta tystlåtna kring detaljerna i ärendet.

– Som det är nu är det bara polisen och gärningsmannen som ska veta var explosionen skedde, säger Christer Fuxborg, presstalesperson polisregion Väst, till SVT Nyheter.

– Vi kommer att fortsätta lägga pussel och hitta vem detta eventuellt är riktat mot, om det spåret håller.

Polisens tekniker räknade med att påbörja brottsplatsundersökningen under onsdagen men kommer att få avvakta. Bombteknikerna har inte kunnat säkra platsen än utan väntas fortsätta arbetet under kvällen på grund av de omfattande skadorna på huset.

En förundersökning gällande grov allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisen efter explosionen i Göteborg: ”Inte naturliga orsaker” Foto: Björn Larsson Rosvall / TT & SVT

16 fördes till sjukhus

Ett flertal boende, totalt 16 personer, fördes till sjukhus efter explosionen. De flesta lindrigt skadade med rökskador på grund av den stora rökutvecklingen inuti huset.

Fyra personer skadades allvarligt och fick intensivvård, men på onsdagsförmiddagen var endast en av dessa kvar. Senare på onsdagen kunde även hon lämna intensivvården, enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vittnet: Folk hoppade från balkongerna

Lars Gunnar Wolmesjö bor i huset och vaknade av ett ”fruktansvärt oljud”. När han öppnade ytterdörren möttes han av en tjock vägg av svart rök.

Han tog sig ut på gården där han hjälpte grannar att ta sig ut ur byggnaden.

– De hoppade från ovanför mig, det var en som slog sig lite grann. Jag hjälpte honom ner, men han slog sig ändå. Jag hjälpte ner en liten pojke den vägen också, hans pappa höll honom i armarna och jag tog honom i benen, säger han till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag är förbannad” – Hör Lars Gunnar som är boende i huset. Foto: SVT

På onsdagskvällen hävdes avspärrningarna på gatan som öppnades upp för trafik igen.

Vet du mer om explosionen i Göteborg? Har du egna bilder eller filmer från händelsen? Kontakta oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet