Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandmannen Johan Laurén berättar för SVT hur han agerade direkt efter explosionen. Foto: SVT

Johan Laurén gjorde en hjälteinsats efter explosionen

Uppdaterad
Publicerad

Brandmannen Johan Laurén bor i det hus på Övre Husargatan som utsattes för en explosion i Göteborg på tisdagsmorgon. Han hade stor betydelse för att inte fler skadades, och har därför hyllats som hjälte.

– Jag gjorde det jag har tränat för, säger han till SVT.

Johan Laurén från Räddningstjänsten Lundby lag 2 sover i vanliga fall väldigt lätt. Men vid explosionen i huset tidigt på tisdagsmorgonen märkte han ingenting. Inte förrän en granne väckte honom.

– Jag fick på mig shorts och en t-shirt och så tog jag mig ut på innergården här. Bara 40-50 meter från min uppgång såg jag att det bolmade ut svart rök från fyra, fem lägenheter. Det var full kalabalik, berättar han och tittar mot den sotiga tegelfasaden.

Hjälpte grannar

Johan Laurén insåg att han måste göra allt han kunde för att situationen inte skulle förvärras ytterligare.

– Jag riktade in mig på grannarna och försökte lugna ner dem. Många var ju på väg över balkongräckena för att hoppa. Det stod panikslagna personer härnere och skrek till de andra ”Ta er ut, ta er ut, ni måste ta er ut!”

Farlig uppmaning

Men att hoppa från balkonger hade inneburit skador. Att försöka fly ut via trappuppgången hade också varit livsfarligt. Så han fick de nödställda att stänga balkongdörrarna bakom sig och stå kvar tills hjälpen kom.

Efter händelsen har Johan Laurén hyllats som en hjälte. Men själv tycker han att han bara gjorde det han övat otaliga gånger innan men aldrig tidigare mött i verkligheten.

I klippet ovan kan du höra brandmannen Johan Laurén berätta om dramatiken vid explosionen.

Vet du mer om explosionen i Göteborg? Har du egna bilder eller filmer från händelsen? Kontakta oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet