Den jagade mannen hade skrivit sig på rätt adress, men på fel lägenhetsnummer. Foto: TT

Den jagade mannen är skriven på samma lägenhet som en polis

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks ha orsakat explosionen på Övre Husargatan i Göteborg hade skrivit sig på grannens lägenhetsnummer – hos den polis som först misstänktes kunde vara måltavlan för dådet och som var ett av flera spår som utreddes. När adressändringen upptäcktes blev den ett ärende för polisens verksamhetsskydd.

Den jagade mannen är fortfarande formellt skriven på samma lägenhet som polisen.

Samtidigt har det stått klart att den misstänkte bott i en anhörigs lägenhet sedan denne flyttat, och att mannen förgäves försökt överta det kontraktet. Den lägenheten ligger nära polisens. Den misstänkte och polisen har träffat varandra många gånger och ska då haft en vänskaplig grannrelation.

Förklaringen

De motstridiga uppgifterna har nu fått en förklaring.

Den polisanställde hälsar via presstalespersonen Christer Fuxborg att den misstänkte ”fulskrivit” sig på hens lägenhetsnummer. När detta upptäcktes lyfte polisen frågan inom myndighetens verksamhetsskydd, för att få till en ändring.

Verksamhetsskyddet verkar för polisanställda som på eller utanför jobbet utsätts för sådant som otillåten påverkan, trakasserier med mera.

Men längre än så hade inte ärendet kommit innan explosionen inträffade. Varför mannen valt att skriva sig på grannens adress är fortfarande oklart.

Mannen har under en period drivit processer mot olika myndigheter som han ansett fattat felaktiga beslut mot honom och en anhörig till honom. Hans beteende har uppfattats som rättshaveristiskt, enligt SVT:s uppgifter.

SVT Nyheter Väst har tidigare kunnat berättat om mannens kamp för att få skriva över sin anhöriges lägenhet på sig. 

Känt problem

Det är ett känt problem att det inte sker någon kontroll av de uppgifter någon lämnar i samband med adressändring. Däremot kan du själv anmäla en spärr hos Skatteverket så att dina egna uppgifter inte kan ändras.

– Det finns ingen kontroll överhuvudtaget. Det finns de som skriver sig hos andra av olika anledningar och så kommer en massa konstig post. Det är väl nån lucka i regelverket där, säger Christer Fuxborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.