Explosionen inträffade vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg. Arkivbild. Foto: TT

Många tips – men ingen gripen för explosionen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu inte gripit mannen som anhållits i sin frånvaro efter tisdagens explosion i centrala Göteborg.

– Vi söker med ljus och lykta så mycket det bara går, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal i Göteborg på tisdagsmorgonen skadade 16 personer, varav fyra allvarligt.

I torsdags anhölls en medelålders man i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Men han är fortsatt på fri fot.

– Vi har fått jättemycket tips och bra uppslag och sådant, men det har tyvärr inte lett till att vi kunnat gripa honom, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

– Om det nu är så att han är oskyldig så vore det väl ganska önskvärt att han tar sig in på en polisstation, och pratar av sig och förklarar sig. Då hade vi sluppit den här pågående ovissheten, att folk känner sig otrygga och allt sånt.

Polisen: Troligen kvar i Sverige

Mannen kan ha lämnat landet, men enligt polisen är det mindre sannolikt.

– Det är klart att man kanske kan simma över till Danmark. Men allting är kontrollerat i dag. Han är ju efterlyst i våra system, så skulle han sätta sig på ett flyg skulle det plinga till i våra datorer, säger Christer Fuxborg.

Enligt kammaråklagare Maria Thorell, som leder utredningen, utgår arbetet från att mannen befinner sig i Göteborgstrakten.

– Det är det som är vår huvudhypotes. Det är där vi framför allt letar, säger hon till Expressen.

I nuläget är han efterlyst i Sverige, men det kan bli aktuellt att efterlysa mannen även internationellt.

– Vi har kommit fram till att vi börjar så här så får vi se hur saken utvecklar sig. Än så länge är han efterlyst bara i Sverige. Men givetvis så tittar vi på det, säger Maria Thorell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.