Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef på Hisingen, berätta om teorin bakom söndagsnattens explosion i Göteborg. Foto: George Adam/SVT

Efter explosionen i Hisings Backa – polisen utreder gängkopplingar

Publicerad

Explosionen som inträffade under natten till söndagen vid ett flerbostadshus i Hisings Backa handlade om en markering inom gängmiljön, det är teorin som polisen jobbar efter.

– Vi tror oss ha god koll på vilka som genomfört detta och vilka det är riktat mot, säger Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef på Hisingen.

Det var strax efter midnatt på söndagen som polis, räddningstjänst och ambulans larmades till ett flerfamiljshus i Backa i Göteborg.

Explosionen ska ha varit kraftig, ytterdörren sprängdes bort och skador orsakades på samtliga våningar i huset.

– Det är en fruktansvärd händelse att få en port sprängd på det här sättet, säger Daniel Norlander.

130 gängkriminella i Backa

Enligt polischefen rör det sig om en markering mellan kriminella.

– Vi vet att det i Backa förekommer omfattande drogförsäljning och då vet vi att det skapar konflikter mellan individer och gäng och det är klart att händelsen i natt är till för att markera mot någon eller några, säger Daniel Norlander.

Polisen jobbar trots det utifrån flera olika hypoteser.

– Vi har stenkoll på området, vi vet att det finns 130 gängkriminella i Backa. Vi tror oss ha god koll på vilka som genomfört detta och vilka det är riktat mot.

Hade ni inte kunnat förhindra det då?

– Vi hade inte koll på att det vara ett nära förestående våldsdåd i den här miljön.

Hör Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef på Hisingen, berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.