Foto: Lise Åserud

Fler kvinnor berättar om lidande efter framfall

Publicerad

Vissa kan inte jobba och blir isolerade i hemmet. Andra har gett upp hoppet om ett fungerande sexliv. Nu vittnar fler kvinnor med framfall om ett lidande som är svårt att prata om.

I måndags berättade SVT Nyheter Väst om Maria Larson från Stenungsund som fått framfall och tvingats vänta på operation i 13 månader innan hon slutligen betalade för den ur egen ficka på privatklinik.

Flera kvinnor har hört av sig med liknande berättelser efter reportaget.

En kvinna berättar om sin situation på våra sociala medier.

– Jag befinner mig i samma situation (som Maria). Är isolerad i mitt hem på grund av detta onda elände. De bara beklagar att jag har så ont. Det känns som att ingen riktigt tror när man talar om hur ont man kan ha.

Tabubelagt ämne

En av kvinnorna som hört av sig är Carina. Även hon fick framfall för flera år sedan och fick vänta många månader på att få hjälp.

– Hela livmodern ramlade ut på mig. Man satte in en prolapsring och sedan fick jag gå och vänta, berättar Carina.

Carinas skada var av ett allvarligt slag, ändå dröjde det nästan två år innan hon slutligen fick en operation. Då hade hon för länge sedan gett upp tankarna på att ha ett fungerande sexliv. Även arbete var något hon inte ens kunde tänka på.

– Detta är förutom ett individuellt lidande även ett stort samhällsekonomiskt problem, säger hon.

Ämnet är tabubelagt och skamfyllt säger hon, och hon skämdes länge för att prata om det. Men när hon väl började göra det märkte hon att det fanns många kvinnor i samma situation.

– Det är rent ut sagt för jävligt. Och det enda jag fick höra hela tiden var; det är inte farligt. Nej men det är hämmande och obehagligt och äckligt, säger hon.

Väntar än idag

En annan person som delade med sig av sin historia var Anne Nettelblad från Göteborg. Även hon har fått gå med framfall i många år och hon väntar än idag på operation. 

– Det är kasst. Jag har ont, och har inte kunnat jobba i samma utsträckning som jag har velat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.