Förutom brister i svenska språket uppmärksammar JO:s besök personalens bemötande av de förvarstagna. Foto: SVT

Efter JO-inspektion: Kritik mot Migrationsverkets förvar i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

En del av personalen på Migrationsverkets förvar i Mölndal behärskar inte ordentlig svenska och har dåligt bemötande. Det uppmärksammar JO efter en oanmäld inspektion. Parallellt utreder JO en annan incident på förvaret när alla förvarstagna blev inlåsta i sina rum under några timmar i höstas.

Förvaret flyttade från Kållered till Mölndal förra året. I samband med flytten har Migrationsverket rekryterat många nya medarbetare. Förutom brister i svenska språket uppmärksammar JO:s besök personalens bemötande av de förvarstagna.

– Det är oacceptabelt om personal använder sin överordnade ställning till att hota om tvångsåtgärder eller särbehandla vissa förvarstagna, säger Per Lennerbrant.

JO-inspektionen har uppmärksammat ett fall när en förvarstagen hade hållits avskild i drygt två veckor innan han fördes till en psykiatrisk akutmottagning.

Behöver vidta åtgärder

Redan vid ankomst till förvaret upplevde personalen att mannen var förvirrad, okontaktbar och frånvarande. Det framgår från journalen att sjuksköterskan besökte mannen vid fem tillfällen och då inte kunde kommunicera med honom.

– Att inte kunna möta det lagstadgade kravet på läkarundersökning är mycket allvarligt och jag förutsätter att Migrationsverket vidtar åtgärder, säger Per Lennerbrant.

En uppföljande inspektion i förvaret kommer att göras. Migrationsverket menar att en del av kritiken redan är åtgärdad.

– Jag känner inte igen mig i beskrivningen av det dåliga språket, men beteendet är något vi får jobba på. Där får vi göra insatser både vad gäller kultur och på individnivå, säger Sara Sjudin som är sektionschef på Migrarionsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.