Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hirad Bandesalari, som ska utvisas efter narkotikabrott, vittnar om dålig mat på Migrationsverkets förvar i Mölndal. Foto: Liubov Nenasha/SVT

Kräktes av måltiden på förvaret i Mölndal – maten en vecka gammal

Uppdaterad
Publicerad

En intagen på Migrationsverkets förvar i Mölndal blev illamående och kräktes efter måltiden. Då visade det sig att maten var sju dagar gammal.

– Maten är katastrofal och blir sämre och sämre dag för dag, säger Hirad Bandesalari som är förvarstagen.

Nu vittnar förvarstagna i Mölndal om att den mat de serveras är undermålig.

– Varje vecka är maten densamma och ensidig. Alltid potatis, alltid potatis. Maten saknar näring och smakar ingenting, säger Hirad Bandesalari som ska utvisas till Iran efter att ha dömts för narkotikabrott i Sverige.

Han har påpekat att matens kvalité är dålig flera gånger.

– Jag sa att maten inte var bra. En kvinna i personalen sa då till mig ”Åk tillbaka till Iran om du vill ha bra mat. Varför är du här? berättar han.

Tre incidentrapporter på en månad  

Även personalen har reagerat. Under januari skickades det tre incidentrapporter som samtliga handlar om matens kvalité. I två av dem framgår det att gammal mat serverats.

”Maten som serverades vid middag den 3 januari 2023 var gammal, hade datum som var den 28 december 2022. Den förvarstagen som åt av maten blev illamående och kräktes” står det i en av rapporterna.

Personal skriver vid ett annat tillfälle att maten var ”oätlig och under all kritik” och att det medför oro bland de förvarstagna.

Kan inte kommentera enskilda fall

I ett mejl till SVT skriver Migrationsverket att förvaret har tagit upp händelsen med den gamla maten direkt med leverantören. De kan inte säga vad det berodde på. De skriver också att de har återkommande uppföljningsmöten med leverantören.

Se den förvarstagne Hirad Bandesalari berätta om maten på förvaret i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.