David Josefsson, riksdagsledamot för Moderaterna, valdes till ordförande i Göteborgsdistriktet. Foto: TT

Efter konflikten: Göteborgsmoderaternas nya ordförande – David Josefsson

Publicerad

På Göteborgsmoderaternas kretsårsmöte under lördagen valdes riksdagsman David Josefsson till ny ordförande. Valberedningens namn Peter Hermansson, ledamot i regionsstyrelsen, röstades ner.

Valet har föranletts av en konflikt där bland annat Muf anklagat valberedningen för att inte vara inkluderande när de nominerade Peter Hermansson, ledamoten i regionstyrelsen som kandidat till ordförandeposten.

Missnöjet gjorde att Muf lanserade David Josefsson som motkandidat, och när det 150 ombuden i dag röstade om vem som skulle bli ordförande så blev det David Josefsson som drog det längsta strået.

– Det är naturligtvis djupt olyckligt att det varit så, men om valberedningen gjort ett mer gediget arbete så hade vi aldrig hamnat i den här situationen, säger David Josefsson.

Peter Hermansson röstades ner

David Josefsson fick 82 röster. Peter Hermansson fick 68. Runt ett tiotal ombud valde att lägga ner sina röster.

– Ibland går det bra, ibland dåligt. I dag gick det dåligt och det är en del av politiska livet, kommenterar valberedningens kandidat Peter Hermansson, som förlorade omröstningen.

Läka sår

David Josefsson är glad och stolt över utnämningen. Han visste att han hade ett starkt stöd inför dagens möte. Att han nu valts till ordförande anser han förpliktigar.

– Nu skall vi börja arbetet med att läka dessa sår oavsett vilken sida man står på inom partiet, säger han.

Kommer ni att presentera någon ny politik snart?

– Nej, snarare tvärtom. Nu handlar det om att samlas kring politikarbetet så att vi kan diskutera framtidens politik inför nästa val, säger David Josefsson.

– Vi är självklart glada och jag tror han blir en utmärkt ordförande, säger Sarah Ullmark, ordförande Muf Göteborg.

Tror ni konflikten kommer påverka ert arbete framöver?

– Den risken finns ju alltid, men där har alla ett ansvar att jobba tillsammans framåt inför valet 2022, säger Sarah Ullmark.

Även Peter Hermansson ser farhågor för en fortsatt konflikt.

– Jag hoppas att vi inte bråkar för mycket, men när partiet klyvs i mitten finns det finns det risk för det, säger han.

Förnyelse inom Göteborgsmoderaterna

Arbetet är långt ifrån slut för att omröstningen är avgjord. Tvärtom ser David Josefsson ett intensivt arbete framför sig.

– Nu börjar förnyelsen i Göteborg och det är ett arbete där alla måste inkluderas, säger David Josefsson.

– Jag önskar David all lycka till och hoppas att han med framgång lyckas genomföra det han har lovat att göra, säger Peter Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer