Efter krismöte om sabotage: ”Enskilda händelser”

Uppdaterad
Publicerad

De ansvariga myndigheterna ser inget samband mellan den senaste tidens mastsabotage och flygstopp. Det framkom på krismötet med västsvenska kommuner.

Varken polisen, Säpo eller Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) ser något samband mellan den senaste tidens händelser med mastsabotage, flygstopp och biljettbokningshaveri hos SJ. Det framkom under förmiddagens så kallade samverkanskonferens, uppger Lisa Nordahl, säkerhetsdirektör på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Utöver de konstaterade mastsabotagen finns inga brottsmisstankar, heter det.

Datahaveri stängde luftrum

– Det är enskilda händelser som har hänt vid uppgraderingar av system och på grund av tekniska fadäser, säger Lisa Nordahl till TT.

SOS Alarm slogs ut

Länsstyrelsen i Västra Götaland kallade till mötet eftersom den senaste tidens händelser skapat oro och spekulationer runt om i kommunerna.

– Det finns ett stort informationsbehov och vårt ansvar är att hjälpa kommunerna att få en bättre bild av vad som sker, sa Patrik Jansson, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen i Västra Götaland inför mötet.

Svante Wenger, kommunikationsdirektör på MSB, bekräftar för TT att samtidigt som flygradarsystem och Luftfartsverkets telekommunikation drabbades av störningar förlorade SOS Alarm i Stockholm möjligheten att göra utrop till flera aktörer via det så kallade Rakel-systemet, som används av blåljusmyndigheter.

Hultqvist förstår oron

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar den senaste veckan händelser och säger att han förstår om människor blir oroliga när viktiga samhällsfunktioner slås ut.

– Jag är väldigt intresserad av vad som kan ligga bakom, säger Peter Hultqvist till TT om den senaste tidens flygstopp och sabotage mot sändarmaster.

I inriktningsbeslutet för Sveriges försvar 2016–2020 lyfter regeringen fram att totalförsvaret behöver stärkas.

– Vi har angett en linje om att vi successivt ska bygga upp ett totalförsvar som fungerar bättre än det gör i dag, säger Hultqvist.

– Här har vi en utmaning och förbättringspotential i Sverige.

Men han vill inte konkretisera mer förrän han sett vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Försvarsmakten kommer fram till i sin rapport om hur arbetet ska gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datahaveri stängde luftrum

Mer i ämnet