Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter lång väntan – nu kan Färgelanda få en fritidsgård igen. Häng med Silas och hans kompisar när de umgås på en pizzeria efter skolan. Foto: Alva Karlsson/SVT

Efter lång väntan – nu kan Färgelanda få en fritidsgård igen

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin i Färgelanda kommun har under ett antal år varit minst sagt ansträngd. Stora besparingar har gjorts på bland annat skolan och under pandemin stängdes även fritidsgården. Men nu kan det bli aktuellt att öppna dörrarna till en mötesplats igen.

Längtan om en mötesplats där inte föräldrar behöver närvara är stor bland de ungdomar SVT Nyheter Väst möter i Färgelanda centrum. Killgänget är mellan 12 och 13 år gamla och driver omkring efter skolan.

De går mellan biblioteket, grillplatsen och stadens pizzeria och stannar tills de blir ivägkörda av någon vuxen.

– På en fritidsgård skulle vi kunna spela musik och sådant, säger Silas Pettersson Nilsen, 12 år.

Han och hans vänner känner att de inte har någonstans att vara efter skolan.

– Vi blir ivägkörda när de tycker att vi stör.

Stängdes under pandemin

Fritidsgården bommades igen under pandemin år 2020, först tillfälligt, men sen blev det permanent.

– Ekonomin krävde att vi gjorda drastiska åtgärder och där ingick då fritidsgården, säger utbildningsnämndens ordförande Tobias Bernhardsson (C).

Anställa fritidspedagoger

Nu har dock kommunens S, C och L-styre beslutat om att skjuta till pengar till kommande budget för att åter starta en fritidsgård. Budgeten är satt på 1,2 miljoner och är främst tänkt till att kunna anställa fritidspedagoger.

Till våren 2023 räknar kommunen med att man ska kunna komma igång med återuppbyggandet av verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.