Johan Lundberg, polisområdeschef Alingsås, menar att det ska mycket till för att poliser ska fällas i en sådan här utredning. Foto: Polisen/TT

Efter mopedolyckan i Lerum: Poliser utreds för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

En pojke dog efter att ha trillat av en moped i Lerum förra veckan. Nu utreds två poliser för tjänstefel i samband med olyckan. Poliserna följde efter mopeden med blåljus när olyckan inträffade.

Det var vid 17.30-tiden under tisdagen förra veckan som ambulans larmades till Lerum. På en mindre grusväg på orten hade en moped vält, efter att ha blivit efterföljda av en polispatrull. Två unga personer färdades på mopeden, varav en av dem en pojke i 15-årsåldern. Pojken dog senare av sina skador.

Nu utreds de båda poliserna som följde efter mopedistarna för eventuella tjänstefel.

– Det är för att utreda vad som har hänt och om någon polis gjort sig skyldig till brott i samband med det här, säger Kajsa Sundgren, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Ännu är ingen misstänkt för brott, fortsätter hon. Utredningen är fortfarande i sin linda, och man försöker i första läget få en klar bild över händelseförloppet.

Fått in flera klagomål

Johan Lundberg är polisområdeschef i Alingsås, med ansvar också för Lerum. Han berättar att man en tid innan olyckan fått in flera klagomål om trimmade mopeder som skapat oro i Lerum. Den aktuella tisdagen hade en patrull försökt stanna en moped.

– Patrullen hade sett en moped med två killar på och lagt sig bakom. De gjorde stoppsignal med blått och rött ljus och satte sedan på sirenen, säger han.

Händelsen utreds fortfarande, betonar han. Men just nu är uppfattningen att mopedisterna vägrade stanna för polisens signal och därefter väjde in på en mindre väg. Johan Lundberg fortsätter:

– Polispatrullen åkte efter och såg sedan framför sig att det kom en stolpe och en betongsugga längre fram på vägen. Då ser de hur mopeden sladdar i gruset och kör omkull.

Totalt sex ambulanser och en helikopter skickades tillsammans med räddningstjänst till platsen, enligt SOS Alarm. Helikoptern vände emellertid tillbaka. Det är oklart varför så många vårdenheter skickades till platsen.

Ska mycket till

Johan Lundgren vill heller inte kommentera internutredningen men menar att det ska mycket till för att poliser ska fällas i sådana här fall.

– Det skulle till exempel vara om man jagat inne i bostadsområden där barn leker, eller att man på annat sätt utsatt andra för fara. Att man trängt och kört på de som åkt på mopeden och att de blev skadade av det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.