Så här ser det ut vid gränsen där runt 2000 fordon varje dag stannas vid inpassering till Sverige. Foto: SVT

Inreseförbudet från Norge: 300 avvisade vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

300 fordon avvisades från kontrollen i Svinesund under den första veckan med inreseförbud från Norge.

Polisen bevakar gränsen dygnet runt med personal som kallats in från hela polisregion Väst.

I klippet berättar polisen: Så är reaktionerna på gränskontrollerna

Sedan midnatt den 25 januari råder inreseförbud från Norge till Sverige. Orsaken är spridningen av det muterade coronaviruset i grannlandet. Det innebär att all trafik som passerar gränsen stannas av polis. För att komma in i landet måste du höra till en undantagen grupp, som till exempel svenska medborgare eller yrkeschaufför med godstransport.

På en vecka har 300 fordon avvisats. Utöver det valde ett 80-tal personer att självmant vända.

– Då har det ofta handlat om personer som helt enkelt glömt att reglerna införts, säger Mikael Holmgren, biträdande chef på gränspolisen i region Väst.

Bemanning dygnet runt

Polisen har kallat in personal från hela polisregion Väst för att kontrollera så att inreseförbudet följs och en hel avdelning från gränspolisen Göteborg har flyttat upp till Strömstad. Då handlar det inte bara om kontrollen av fordon vid Svinesund, utan man har även bevakning av till exempel vattenvägarna.

Några exakta siffror på hur många poliser som ingår i insatsen vill polisen inte gå ut med. Men bevakningen av gränsen pågår dygnet runt och varje skift bemannas av mellan 10 och 20 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.