Skärpta fiskeregler ska öka beståndet av hummer. Foto: Sara Hellman

Efter nya hårdare regler – hummerfiskarna ändå nöjda

Publicerad

När nya regler kom 2017 för en begränsning av hummerfisket var många kritiska. Nu kan Havs- och vattenmyndigheten berätta att fiskarna lämnar positiv feedback från årets säsong.

Havs- och vattenmyndigheten beslutade förra året om nya regler för hummerfiske. De nya reglerna innebär en kortare fiskesäsong, höjt minimimått för humrarna och minskning av antalet tillåtna redskap.

Nu mitt under pågående säsong kommer rapporter om att många fiskare är nöjda trots en tidigare kritik.

– Jag kan konstatera att det har landat betydligt bättre än vad många kanske befarade. Vi får mycket positiva reaktioner på att fisket har varit väldigt bra faktiskt, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering hos Havs- och vattenmyndigheten.

Beståndet för litet

Martin Rydgren, Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Freshta Dost

Slutet av säsongen för fritidsfiskarna börjar närma sig, de får bara fiska den här månaden ut, men yrkesfiskarna får hålla på till årskiftet.

Tidigare pågick säsongen från september till april. Myndighetens förhoppning är att hummerbeståndet på Västkusten ska få möjlighet att växa till sig genom dem nya reglerna. Beståndet anser myndigheten vara för litet i bland annat Skagerrak och Kattegatt.

Beskedet förra året om nya hårdare regler togs dock inte emot med öppna armar.

– Det kan man väl säga att höjningen av minimått tyckte nog de flesta var en bra idé, men sänkningen av antalet redskap fick vi väldigt många reaktioner kring, framför allt från fritidsfisket som fick stå för de stora neddragningarna, säger Martin Rydgren.

Många har ändrat åsikt

Nu verkar flera kritiker ändå ha svängt om.

– Flera av dem som var väldigt kritiska har hört av sig och tyckt att det blev nog inte så dumt det här ändå. Man får tillräckligt med hummer i färre redskap och det har varit väldigt mycket positiv feedback på det här faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.