Foto: TT

Hårdare regler för hummerfiske

Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten har nu beslutat om nya regler för hummerfiske. De nya reglerna innebär en kortare fiskesäsong, höjt minimimått och minskning av antalet tillåtna redskap. Förhoppningen är att hummerbeståndet på västkusten ska få möjlighet att växa till sig.

Havs- och vattenmyndigheten anser att hummerbeståndet i bland annat Skagerrak och Kattegatt är för litet.

– Dagens beslut är ett första steg i arbetet med att återuppbygga hummerbeståndet. Vi kommer fortsätta detta arbete och då beakta de många intressanta synpunkter och förslag som inkommit till myndigheten, säger Martin Rydgren på enheten för fiskereglering i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Föreslår skärpta regler vid hummerfiske

Det är flera regler som skärps för hummerfisket. Bland annat så kommer fiskesäsongen bli kortare. Förr har det varit möjligt att fiska mellan premiären i september fram till sista april, men med de nya reglerna kommer fiskesäsongen att avslutas redan i den sista november. Yrkesfiskare kommer att få fiska fram till årskiftet.

Hummer till nyår

– För yrkesfisket som fiskar för försäljning har vi gjort bedömningen att eftersom december månad är viktig för försäljning av hummer till nyår, samt att dessa står för en mindre del av fångsterna totalt sett bör dessa kunna fiska en månad längre än fritidsfiskare utan att återuppbyggnaden av hummerbeståndet riskeras, säger Martin Karlsson, utredare på enheten för fiskereglering.

Inte förrän nästa år

Till en början ville Havs- och vattenmyndigheten få till en regeländring redan till årets fiske, som startar den 25 september. Men inte alla regeländringar kommer att gälla för årets fiske. De strängare reglerna kring flyktöppningar gäller inte förrän januari 2018.

– Vi har lyssnat på såväl fiskare som redskapsbranschen som menar att det blir svårt att hinna med att ändra alla redskap redan till årets fiske, säger Martin Rydgren.

Regeländringar

Säsongen förkortas till november för fritidsfiskare och december för yrkesfiskare.

Flyktöppningar ändras från 54 till 60 milimeter, men det gäller först 2018.

Färre hummertinor. 6 stycken för fritidsfiskare och 40 för yrkesfiskare.

Minimåttet för humrar som får behållas ändras från 80 millimeter till 90 milimeter. Måttet mäts från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.