Moderaten Viktor Lundblad blir ny ordförande för kommunstyrelsen i Lerum när M och S bildar styre i kommunen. Foto: SVT/Pressbild

Efter ovisst läge: S och M ska styra Lerums kommun

Uppdaterad
Publicerad

I ytterligare en kommun uppstår en konstellation där Socialdemokraterna och Moderaterna styr tillsammans. De båda partierna får 26 av 51 mandat och därmed majoritet i Lerum.

– Vi är två stora partier som är ansvarstagande, säger moderaten Viktor Lundblad som blir ny ordförande för kommunstyrelsen.  

Under den senaste mandatperioden styrdes Lerum av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Men efter valet var Alliansen beroende av ytterligare stöd.

– I Alliansen var vi tvungna att säkra ett budgetstöd. Eftersom vissa partier hade svårare att samtala med vissa blev det här ett alternativ som var intressant, säger Viktor Lundblad.

Vad säger du till de väljare som röstade för en moderat politik?

– Att vi får igenom mer moderat politik så här. Det blir en tydligare stabilitet nu också.

Det var tidigare oppositionsrådet och socialdemokraten Renée Bengtsson som sträckte ut den hand som Moderaterna och Viktor Lundblad nu tagit.

– Vi kommer tillsammans satsa på ordning och säkerhet i kommunen och på lång sikt en skattesänkning, säger han.

SVT Nyheter Väst har sökt Renée Bengtsson som inte vill uttala sig förrän partiet har haft medlemsmöte under måndag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.