Under pandemin minskade antalet resenärer i kollektivtrafiken och det är först i år som Västtrafiks vd Lars Backström kan meddela att man kommit ikapp siffrorna från 2019, och dessutom passerat de.
Nu är nästa utmaning att nå de nationella målen för svensk kollektivtrafik till 2030 som säger att fyra av tio motordrivna resor ska ske med kollektivtrafik. Idag har regionen en marknadsandel på 34 procent, en bit över medelvärdet i Sverige som ligger på 28 procent, men ännu finns en bit kvar för att nå målet på 40 procent.
– Vi är på god väg och ligger över nivåerna innan pandemin. Fortsatta satsningar på bättre trafik, nya fordon och utveckling av moderna tjänster tror vi kan vara avgörande för att nå det, säger Lars Backström.
Färre reser kollektivt på landsbygden
I undersökningen Hållplats 2023 framgår det att strax över 50 procent av invånarna i Göteborg, Partille och Mölndal reser regelbundet med kollektivtrafiken. Ser man istället till landsbygden är antalet som väljer att resa kollektivt betydligt mindre, där är det istället vanligare att välja bilen.
Enligt Lars Backström arbetar man med utbudet av kollektivtrafik på landsbygd och mindre orter, där man tillexempel tagit fram busstjänsten ”bus on demand” som test på utvalda områden. Men att ha en tät ordinarie kollektivtrafik på samtliga platser i regionen finns det inte underlag för.
– Här i Västra Götaland så bor vi ganska glest och bilen behövs. Kollektivtrafiken skulle bli alltför dyr för att göra den riktigt attraktiv överallt, säger Lars Backström.