2018 fattade Vänersborgs kommun ett beslut om tomtplatsavgränsning på Bengt Davidssons fastighet som vann laga kraft. Det innebär att om en myndighet vill göra en ändring får det nya beslutet inte vara till nackdel för den sökande – det får alltså inte vara sämre.
Men i länsstyrelsens nya beslut går den norra delen av tomtgränsen närmare inpå huset än vad den gjorde i beslutet från 2018.
Blir av med dispens
Bengt Davidsson upplever detta som en tydlig försämring. Dels var detta den största yta plan gräsmatta han hade på tomten och dels får han heller inte ha kvar den utomhusbelysning som fanns i anslutning till platsen. Något han tidigare fått dispens för.
– Jag förstod inte först, för jag var nog i chock. Men jag har några vänner som kan lagen och som berättade för mig att ”där har de nog gjort fel”, säger Bengt Davidsson.
Länsstyrelsen: Kan ha gjort fel
När SVT Nyheter Väst frågar länsstyrelsens enhetschef Eva Olsen hur de motiverar beslutet blir svaret att de nu kommer att se över ärendet på nytt.
Betyder detta att beslutet är felaktigt?
– Det skulle kunna vara så, säger Eva Olsen.
Länsstyrelsen kan däremot inte själva ändra i beslutet, istället krävs att Bengt Davidsson överklagar till mark- och miljödomstolen.
Fakta: Så säger lagen om myndighetsbeslut
Ur: Förvaltningslagstiftningen 37 §
En myndighet får ändra ett beslut som den har meddelat som första instans om den anser att beslutet är felaktigt på grund av att det har tillkommit nya omständigheter eller av någon annan anledning.
Ett beslut som till sin karaktär är gynnande för någon enskild part får dock ändras till den enskildes nackdel bara om:
– det framgår av beslutet eller de föreskrifter som det har grundats på att beslutet under vissa förutsättningar får återkallas,
– tvingande säkerhetsskäl kräver att beslutet ändras omedelbart, eller
– felaktigheten beror på att parten har lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter.