Tidigare i år beslutade byggnadsnämnden i Vänersborg att ge Bengt och Miranda Davidsson den tomtplatsavgränsning de efterfrågat i fem år.
Men beslutet överprövades av länsstyrelsen, som nu minskar storleken på tomten. De anser att gräsytan framför huset inte varit ”kontinuerligt hävdad som tomtmark” sedan 1975, på det sätt som krävs för att den ska räknas som en del av tomten.
Har gjort egen efterforskning
Bevisningen ligger enligt länsstyrelsen i flygbilder över platsen, som visar hur marken nyttjats sedan 1975, då nuvarande strandskyddslagstiftning togs i bruk. De anser att bilderna ger stöd åt att ytan inte varit tomtmark.
– En yta som varit betesmark eller jordbruksmark har ju faktiskt allmänheten rätt att passera delar av året, och det finns också ett värde för växt- och djurliv, säger Eva Olsen, enhetschef naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Men Bengt Davidsson planerar att överklaga. Hans egna efterforskningar bland människor som varit på platsen anser han bevisar att platsen inte varit tillgänglig för allmänheten historiskt.
Ifrågasätter opartiskheten
Bengt Davidsson ifrågasätter också opartiskheten hos länsstyrelsens handläggare. Personen bor i närområdet och har haft myndighetsuppdrag kring utredningen av tomtplatsavgränsningen tidigare.
– Det ger mig inget förtroende för beslutet. De är ändå en myndighet som är här för oss. Det minsta lilla som är opartiskt, då ska de reagera, säger Bengt Davidsson.
Är det lämpligt att en person som bor så nära en plats som granskas ska utreda den, ni har ju fler handläggare?
– Vi har begränsat med handläggare och i det här fallet har vi bedömt att handläggaren har ingen koppling till platsen, har inte varit där utöver sitt yrke och ingen koppling till de som bor där. Så vi har bedömt att jävsreglerna inte är aktuella, säger Eva Olsen.