Bengt Davidsson står framför sitt hus där tomtgränsen dragits alldeles intill altanen. Foto: Lisa Johansson

Bengt ville bygga ut drömhuset – förlorar halva tomten: “Vaknar med gråten i halsen”

Uppdaterad
Publicerad

Det anrika Jutatorpet vid Göta älvs strand såg ut att bli Bengt och Miranda Davidssons drömboende. Men när de ansökte om att få bygga ut kom det oväntade beskedet – halva tomten var inte längre deras att använda.

– Det är som att köpa en kaka och någon snor den, säger Bengt Davidsson.

När Bengt Davidsson fick möjlighet att köpa ”Jutatorpet”, avskilt beläget intill Göta älvs strand, söder om Vänersborg var det som att allt föll på plats. Här skulle hans fru Miranda kunna odla grönsaker om sommaren, det fanns gott om yta för hans bilintresse, och barnbarnen skulle kunna leka på gräsmattan. Först skulle de bara renovera och bygga ut.

Gränsen drogs intill huset

Men i samband med att Bengt ansökte om att få bygga ut upptäckte kommunen att det saknades en tomtplatsavgränsning. Enligt strandskyddslagen måste det vara tydligt vad som är din tomt och var allmänheten har rätt att vistas. Samtidigt som bygglovet beviljades beslutade kommunen att dra tomtgränsen skulle dras intill det befintliga huset. Hela fastigheten är fortfarande deras. Deras tomt, hemfridszon, tar slut vid altankanten. Inga privatiserande åtgärder i övrigt får förekomma utanför tomtgränsen. Bland annat ska gräsmattan ska nu bli ängsmark och slås ner en gång om året.

För paret kom beskedet som en chock.

– Jag vaknar på nätterna med gråten i halsen och säger till frugan: ”Vi skiter i det här nu”, säger Bengt.

I klippet ovan ser du hur kommunen vill dra tomtgränsen – hör även Bengt om beskedet.

Kommunen å sin sida försvarar sitt beslut.

– Det är inte vad man vill använda tomten till utan det är vad som redan är hävdat som styr hur stor tomten blir, säger Annika Karlsson, plan och bygglovschef i Vänersborgs kommun.

I klippet nedan hör de hur kommunen resonerar:

Fakta

Enligt strandskyddslagstiftningen har allmänheten rätt att gå utmed strandlinjen.

Därför ska det vid fastigheter i strandnära boende göras en tomtplatsavgränsning.

Denna gräns ska sedan märkas ut, med staket eller liknande, så att allmänheten ser var man kan röra sig i enlighet med allemansrätten och vad som är hemfridszon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.