Annica Karlsson, plan- och bygglovschef, om hur kommunen förhåller sig till frågan. Foto: Valeria Helander/SVT

Kommunen: Beslutet följer lagen

Publicerad

Halva tomten försvann när Vänersborgs kommun ritade om kartan för Bengts fastighet.
Beslutet överklagades – men både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen gick på kommunens linje.

När strandskyddslagen trädde i kraft 1975 var marken nedanför Bengt Davidssons hus ängsmark. Att båda han och ägaren dessförinnan använt den som gräsmatta gjorde ingen skillnad.
När Vänersborgs kommun beslutade om tomtplatsavgränsning är det tomtens historiska användningområde och vad som är anspråkstaget idag som räknas. En bedömning som delades av länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen.

Miljöbalken trumfar

Samtidigt finns det regelverk i plan- och bygglagen för hur en tomt ska utformas. Till exempel att det ska finnas möjlighet att parkera, lasta och lossa intill bostaden. Men både Vänersborgs kommun och myndigheten Boverket säger att Miljöbalken och strandskyddet har en högre ställning.

Vänersborgs kommun vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men svarar i klippet på hur man resonerar generellt i frågan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.