Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Davidsson har i fem år stridit för att få nyttja den tomt han anser sig ha rätt till. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bengts huslycka – efter Vänersborgs kommuns tvärvändning: ”Känns som en seger”

Uppdaterad
Publicerad

Fem år med ”Nej” blev plötsligt ”Ja”.

I Vänersborg firar Bengt och Miranda Davidsson att de ”fått tillbaka” sin tomt.

Bengt och Miranda Davidsson har i fem år stridit mot Byggnadsnämnden i Vänersborg för att få rätt att nyttja vad de anser är deras tomt. När de köpte huset 2017 ansökte de om, och fick, dispens för att bygga ut.

Men eftersom fastigheten ligger inom strandskyddat område fick de också veta att en tomtplatsavgränsning skulle göras, för att tydliggöra vad som var deras hemfridszon och var allmänheten skulle kunna röra sig fritt.

Resultatet blev en tomtgräns som drogs alldeles intill huset, över den bygglovsgivna altanen.

Nya omständigheter

Att kommunen nu gör en tvärvändning i frågan handlar enligt byggnadsnämndens nytillträdda ordförande Benny Jonasson (S) på att många nya omständigheter tillkommit under de fem år som processen pågått.

– Framförallt handlar det om nya vittnesmål om hur området använts historiskt och en bro som nämnden anser stärker allmänhetens tillgång till området, säger han.

Han poängterar också att det beslut som tidigare fattats, 2018, genom överklagan hade prövats och av mark- och mijödomstolen och bedömdes som rätt utifrån den kunskap man hade då.

Länsstyrelsen prövar

Det nya beslutet ger paret Davidsson rätt att använda merparten av gräsmattan nedanför huset. För allmänhetens fria passage avsätts en yta som löper utmed strandlinjen.

Nu väntar länsstyrelsens prövning av beslutet.

– Då får vi se om den riktiga champagnen åker fram, säger Bengt Davidsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.