Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Davidsson står på vägen där byggnadsnämnden anser att tomtgränsen bör gå. Foto: Lisa Johansson/SVT

Bengt blev av med halva tomten: ”Jag har inte gett upp”

Publicerad

Bengt “blev av” med halva sin tomt 2018 – sedan dess har han försökt övertyga kommunen att få tillbaka en del. 

– De tycker nog att jag är jobbig.

Det gick inte som Bengt Davidsson hoppats när byggnadsnämnden i Vänersborg i slutet av oktober på nytt tog upp hans nya ansökan om utvidgad tomtplats i strandskyddat område. 

Två ansökningar låg uppe för beslut. Hans ansökan fick avslag, medan den andra, där en högt uppsatt politiker låg bakom ansökan, godkändes.

– Det är väl ett bevis för att folk behandlas olika, säger han. 

Utgick från gammal karta

När Bengt Davidsson 2018 flyttade in i huset ansökte han om strandskyddsdispens och bygglov – båda beviljades. I samband med det upptäckte kommunen att fastigheten saknade tomtplatsavgränsning. Något som görs i strandnära läge för att säkra allmänhetens tillgång till vattnet, så kallad fri passage. 

Bengts förslag var att 30 meter av ytan framför huset skulle lämnas i detta syfte. Kommunen gjorde i stället bedömningen att gränsen skulle dras ovanför den väg som leder fram till huset. Över Bengt Davidssons altan. Utgångspunkten var en karta som inte heller tog hänsyn till hur det nya huset skulle se ut. Något som SVT Nyheter Väst tidigare berättat om.

Tar ett omtag

Bo Dahlberg (S), ordförande i byggnadsnämnden i Vänersborg, anser fortfarande att tomten inte kan utökas så mycket som Bengt Davidsson önskar, utan att inkräkta på allmänhetens intresse. Han är också tydlig med att hanteringen av ärendet inte blivit bra. 

– Vår förvaltningschef håller på att se över om vi kan göra något så att det blir bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.