Här fastnade bilen innan den blev påkörd av tåget vid en korsning i Stenungsund. Foto: Mikael Berglund/Trafikverket

Efter tågolyckan – hittat brister i järnvägskorsningen

Uppdaterad
Publicerad

En bil släpades längs spåret efter en tågolycka i Stenungsund tidigare i år. Nu visar Trafikverkets utredning att flera brister i hur korsningen är byggd kan ha bidragit till olyckan.

Det var under fredagsmorgonen den 28 april i år och en bilkö hade bildats vid korsningen Hakefjordsvägen och väg 160 i Stenungsund. Bredvid samma korsning går även ett tågspår, tvärs över Hakefjordsvägen.

En bilförare som kommer fram till kön kör över spåret och försöker göra en högersväng för att hamna längre fram och bredvid kön. Men bilen hamnar utanför kanten på banöverbyggnaden och fastnar i tågspåret.

Där sitter bilen fast när bommarna börjar stängas och tåget närmar sig. En kort stund senare kör ett av Västtrafiks persontåg rakt in i bilen och släpar den med dig ett flertal meter längs spåret.

Föraren i bilen klara sig dock oskadd.

– Föraren har lyckats hoppa ur bilen före kollisionen. Föraren blev hemkörd av polispatrullen på plats, sa Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region väst, då.

Flera brister bakom olyckan

Trafikverket inledde en olycksutredning och nu har man presenterat sin rapport. Myndigheten konstaterar bland annat att det ska ha funnits tre bakomliggande faktorer som kan ha bidragit till att olyckan inträffade:

  • Det är för kort sträcka mellan väg 160 och tågspåret vilket ofta leder till bilköer. Sträckan är cirka 20 meter lång, men borde vara 30 meter lång.
  • Banöverbyggnadens bredd uppfyller inte myndighetens krav, utan borde breddas med cirka 0,5 meter i vardera körriktning.
  • Sidomarkeringar för banöverbyggnaden saknas.

”Polis på plats efter olyckan ansåg att banöverbyggnaden borde breddas eller markeras tydligare på något sätt för att förhindra att detta händer igen”, skriver Trafikverket i sin utredning.

Men den enda åtgärden som myndigheten än så länge planerat är att sätta markeringar längs sidorna på banöverbyggnaden.

LÄS MER: Tåg kraschade in i bil utanför Stenungsund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stenungsund

Mer i ämnet