Legendaren John Nicks tränar Victor Åberg. Foto: SVT

Stenungsund lockar konståkningslegendar

Publicerad

I snart trettio år har Stenungsunds konståkningsklubb haft läger för barn och unga. I år har lägret lockat folk från både Japan, Malaysia, Norge och Sverige – och bland tränarna finns en konståkningslegendar.

John Nicks, som tävlat i konståkning sedan 50-talet, är på plats i Stenungsund när det är dags för konståkningsläger. Den 89-åriga elitkonståkaren är välkänd inom sporten och har både flertalet egna medaljer från OS, VM och EM, men även tränat andra världsåkare till medalj.

Men 2013 sa han att han skulle sluta att resa – nu var han för gammal. Han tackade nej till en resa till OS i Stotji, men ändå dök han upp på den svenska västkusten i sommar. Och han verkar nöjd över valet.

– Det är samma väder här som hemma i Kalifornien, det är väldigt överraskande och underbart. Jag var orolig innan jag kom hit över språkproblem, men alla pratar engelska, vilket jag är väldigt tacksam för – för jag kan inte ett ord svenska.

Tränar fem-sex timmar om dagen

En av de elever som John Nicks tränar är Victor Åberg, 16 år, som tävlar på elitnivå för Stenungsunds konståkningsklubb.

– Jag behöver åka på läger under sommaren för att utvecklas och träna inför tävlingssäsongen. Jag brukar träna tre till fyra timmar om dagen, men nu på läger blir det fem, sex timmar i stället, säger han.

– Jag har tävlat i SM och nu satsar jag för att få en plats i landslaget, säger Victor Åberg.

I klippet ovan visar Victor Åberg prov på sina konster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stenungsund

Mer i ämnet