Fyra dödsfall har skett vid järnvägsövergången under de senaste åtta åren. Foto: Mikael Berglund

Järnvägsövergång stängs efter dödsolyckor

Publicerad

Politikerna i Stenungsunds kommunfullmäktige är överens. Järnvägsövergången där fyra personer dött under de senaste åtta åren ska stängas.

Övergången hade blinkande ljus, klingande varningsljud och en gångfålla, och uppfyllde därmed Trafikverkets säkerhetskriterier. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Bo Pettersson (S) har dödsolyckorna på platsen visat att övergången inte är säker.

– På kort sikt kommer vi att stänga övergången, på lång sikt skapa en planskild korsning, säger han.

”Finns ställen med sämre bevakning”

I nuläget är det inte aktuellt att stänga någon annan järnvägsövergång i Stenungsund, men kommunfullmäktige har bestämt att detta ska utredas.

– Det finns ställen där bevakningen är sämre än den var vid den här övergången, säger Bo Pettersson.

Trafikverket har tidigare varnat för att en stängd övergång skulle kunna innebära att personer genar över spåret. Det ska förhindras med hjälp av ett två meter högt stängsel.

Christer Ahlin är enhetschef för järnvägsunderhåll i distrikt väst.

– Vi är eniga med kommunen om detta. Det som har hänt är enormt tragiskt, säger han.

Fyra dödsolyckor har skett – borde övergången ha stängts tidigare?

– Vi har gjort ett antal åtgärder sedan den senaste olyckan, bland annat byggt ut stängsel, skyltat och förändrat signaleringen på platsen. Nu tar vi ytterligare steg i den riktningen och stänger övergången.

Kilometerlång omväg

Omvägen för de boende i Solgårdsdalen som inte längre kan använda övergången blir upp till en kilometer. Bo Pettersson har fått klagomål från missnöjda kommuninvånare, men står fast vid sitt beslut.

– Det får inte inträffa något mer dödsfall, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stenungsund

Mer i ämnet