Under måndagen meddelade Lena Ferm att hon gått med i Sverigedemokraterna. Foto: TT

Efter Twitterskandalen: M-politikern går till SD

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare moderaten Lena Ferm skrev i ett inlägg på Twitter i våras att: ”De flesta invandrare är analfabeter. De kommer inte lösa ett skit”. Efter det uppmanades hon att lämna partiet. Nu har Ferm blivit medlem i Sverigedemokraterna.

Lena Ferm var tidigare andre vice ordförande för Moderaterna i Göteborg och ledamot i stadsdelsnämnden Västra Hisingen. I våras lämnade hon alla sina uppdrag och gick ur partiet efter att ett antal inlägg som hon skrivit och delat i sociala medier uppmärksammats. Något som GT var först med att rapportera om.

På Twitter hade politikern återpublicerat material som väckte starka reaktioner. Det handlar om att hon exempelvis har gillat ett inlägg med fyra bilder, varav en föreställde ett gult hakkors på blå botten.

Ångrade tweeten

I ett annat inlägg skrev hon: ”De flesta invandrare är analfabeter. De kommer inte lösa ett skit”.

Efter att tweeten uppmärksammats raderade hon den och sa att hon ångrade sig. Men trots det uppmanade Moderaterna henne att lämna sina uppdrag inom partiet.

– Så uttrycker man sig inte som en företrädare för Moderaterna, sa David Josefsson, ordförande för Moderaterna i Göteborg då till SVT Nyheter Väst.

Medlem i SD

Under måndagen meddelande Lena Ferm på Twitter att hon blivit medlem i Sverigedemokraterna efter att ha varit partilös i några månader.

– I min mening har Sverigedemokraterna den bästa politiken för de problem som vi ser i samhället idag. Jag hoppas kunna bidra med kunskap och erfarenhet efter många år inom politiken, skriver Lena Ferm i ett mejl till Svt Nyheter Väst.

”Hon är välkommen till partiet”

– Jag vet inte vad som drev henne till att skriva det. Jag vet bara vad som är nu. Och nu är hon med i partiet. Det vore odemokratiskt att neka folk att vara medlemmar, säger Pernilla Börjesson som är disktriktsordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg.

Angående tweeten, där Ferm påstår att invandrare är analfabeter, säger Börjesson att den inte representerar Lena Ferm som människa.

– Det här är väl inte första gången som någon säger något sådant, hon drog tillbaka det och bad om ursäkt, säger Pernilla Börjesson.

Lena Ferms inlägg på twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.