Foto: TT

Scandinavian Star: Överlevare och anhöriga kräver staten på 20 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det är 32 år sedan passagerarfärjan Scandinavian Star brann och 159 människor miste livet. Nu kräver överlevare och anhöriga ersättning på motsvarande 20 miljoner kronor från danska staten, enligt danska medier.

Natten till den 7 april 1990 började färjan Scandinavian Star brinna ute på Skagerrak. Ombord på färjan fanns 383 personer, de flesta barnfamiljer och pensionärer. 159 personer omkom i den våldsamma branden.

Nu – 32 år efter katastrofen – kräver 29 överlevare och anhöriga till omkomna i branden danska staten på ersättning motsvarande 20 miljoner svenska kronor. Det är TV2 i Danmark som rapporterat om kravet och de hänvisar i sin tur till dagstidningen Politiken som enligt uppgift ska lämnas in under måndagen.

Utebliven kontroll

Kravet kommer efter att en utredning i september kommit fram till att sjöfartsstyrelsen 1990 borde ha genomfört en hamnstatskontroll, något som alltså inte blev gjort.

– För denna typ av kränkning är ersättningen enligt domarna vid Människorättsdomstolen mellan 250 000 DKK och 750 000 DKK. Därför tycker vi att en ersättning på 450 000 DKK per drabbad person är skälig, och det ligger inom ramen, säger advokat Mads Pramming till Politiken enligt danska TV2.

Scandinavian Star sjösattes 1971 och seglades först i Karibien innan det sattes i trafik i Danmark 1 april 1990, bara en vecka innan katastrofen.

Se en sammanfattning samt bilder från katastrofen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandkatastrofen på Scandinavian star inträffade för 30 år sedan. I videon förklarar SVT:s reporter vad som hände på 90 sekunder. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer