Efter vårvärmen: Risk för gräsbränder

Publicerad

När snön har smält blottas fjolårets bruna gräs. Solens strålar och vindens vinande har sedan gjort sitt. Nu varnar SMHI för gräsbränder – redan i februari.

– Det är tidigt men inte helt ovanligt. Vi börjar kolla brandrisker från och med första februari, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir konstaterar att gräsbränder kan sprida sig mycket snabbt.

– Egentligen räcker det med bara en liten gnista för att starta en gräsbrand. Det här är väldigt, väldigt vanligt innan det nya gräset kommit, säger hon.

Väldigt tidigt

I år gör dock vårvädret entré tidigare än vanligt, noterar Anders Gärdhagen, stabschef på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

– Februari är väldigt tidigt. Annars är det ofta kring påsk som det är problem, då folk är lediga och åker ut till sommarstugan och bränner gräs.

Tipset: Känn på gräset

Brandrisken gäller just gräset, i skogen är det fortfarande blött.

– Det handlar om sunt förnuft och att känna på gräset. Finns det inget torrt gräs finns det ingen risk.

Enligt SMHI:s prognos gäller brandrisken från och med onsdag eftermiddag, men redan under kvällen väntas nederbörd.

– Det är nog bara idag man varnar för sen kommer det regn och snö. Men risken kommer tillbaka så fort det torkar upp, och så fortsätter det fram till att nytt grönt gräs kommer upp, säger Tora Tomasdottir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer