Den meteorologiska våren kan komma tidigt, enligt Nitzan Cohen. Foto: TT/SVT

Goda chanser för meteorologisk vår på västkusten

Publicerad

På flera håll kan man redan hitta vårtecken på västkusten, och enligt SVT:s meteorolog finns det goda chanser för meteorologisk vår i slutet av veckan.
– Mellan tummen och pekfingret borde det redan vara meteorologisk vår vid kusten, säger Nitzan Cohen.

Efter en ovanligt varm sommar förra året kan göteborgarna även få en ovanligt tidig vår. Normalt beräknas vårens ankomst på västkusten infalla i början av mars, men enligt Nitzan Cohen kan den meteorologiska våren redan ha kommit till västkusten.

– Jag tycker att västkusten borde kunna ha meteorologisk vår sedan 15:e februari. In mot landet är det mer tveksamt, facit vet vi tidigast på torsdag kväll, säger han.

Onsdagen kan förstöra

För att det ska kallas för meteorologisk vår krävs det att dygnsmedeltemperaturen ligger över noll grader, sju dagar i sträck. Första mätdagen för den nuvarande perioden var i fredags och resultatet får vi därmed på torsdag kväll.

– Allt beror på hur kallt det blir på onsdag morgon, det skulle kunna förstöra.

Kan inte bli vinter igen

Men även om västkusten skulle få en ovanligt tidig meteorologisk vår är det inte säkert att den behagliga temperaturen håller i sig.

– Det kan komma ett bakslag. Men om det nu blir vår så kan det inte bli vinter igen, då blir det kall vår, säger Nitzan Cohen.

Deana Bajic ger dig prognosen för kommande dagar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer