Den första tranan som skådats vid Hornborgarsjön 2019. Foto: Mikael Bly/Privat

Första tranan skådad vid Hornborgasjön

Uppdaterad
Publicerad

Den första tranan för året har skådats vid Hornborgasjön. Det är tidigare än vad det brukar vara och fågeln lär få vänta på många av sina artfränder.

Västra Götalands viktigaste vårtecken är här – en trana har setts vid Hornborgasjön. Fågelskådaren Mikael Bly såg tranan under söndagen och rapporterade in individen.

– Jag stod där nära Trandansen och spanade på vilka fåglar som kommit in för våren. En trana förväntade man sig inte, men den kom inflygande från sjön. Jag trodde först att det var en havsörn när jag såg de stora vingarna, men så landade den och gick där och käkade, berättar han.

Området Trandansen ligger Vid Hornborgasjöns sydvästra spets. Det är där som tranorna samlas under våren, men det brukar vara senare.

– Jag var mest förvånad, det är lite för tidigt för dem. Jag larmade in den som man gör och de ringde från Länsstyrelsen. Experterna gjorde bedömningen att det nog var en nykomling, säger Mikael Bly.

Får tåla snöstormar

Att se den första tranan vid Hornborgasjön i mitten av februari är inte helt vanligt, det menar Sofie Stålhand, föreståndare för Naturum vid sjön.

– Under helgen har det varit väldigt varma vindar som dragit upp söderifrån och därför har det flugit in många vårfåglar. Det är ganska tidigt för tranan, men jag vågar inte säga om det är den tidigaste någonsin.

Hon menar dock att det kan komma bakslag för tranorna med mer vinter och snö.

– Det kan tranan härda ut. Är man tidig får man stå ut med en och annan snöstorm. Har man sin häckningsplats här och väntar på att det kommer 30 000 andra är risken att man förlorar sin plats.

Stora antalet dröjer

Det lär dröja innan det stora antalet tranor anländer till Hornborgasjön.

– Vi kan aldrig säga säkert när det inträffar, men sannolikt när vi tittar på statistiken är det tidigast mitten eller troligast slutet på mars som det stora antalet dyker upp, säger Sofie Stålhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trandansen

Mer i ämnet